Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Educational Ambitions in History. Jeroen Dekker

Childhood and Education in an Expanding Educational Space from the Seventeenth to the Twentieth Century
20 oktober 2010
.
 

Educational Ambitions in History. Childhood and Education in an Expanding Educational Space from the Seventeenth to the Twentieth Century.  Jeroen Dekker

 

Aantal pagina's 226
Uitgever  Peter Lang
Publicatiejaar  2010
ISBN 978-3-631-59501-5 pb

 

Book synopsis
Growing educational ambitions, today raised to a historically unprecedented level and shared by parents, the state and educational professionals, seem to not always result in happier children. With more parents apparently becoming more uncertain about their educational capacities, the variety of categories of children at risk is increasing, alongside unprecedented growth in welfare, educational investment, laws on children's protection and rights, and knowledge about children and education. This book addresses the topic of educational ambitions and spaces in a European context from the 17th century to the present, paying special attention to the Dutch case, from three perspectives. Firstly, it looks at how educational ambitions have changed from the 17th century to the present. Secondly, it looks at the role of the educational space. Finally, it addresses the issue of how the educational ambition of acting in the children's best interests is connected with the phenomenon of children at risk.
 
Content
Contents: Educational ambitions and spaces in Europe from the 17th century to the present - The relationship between acting in the children's best interests and the phenomenon of children at risk - The shifting educational power between parents, state, and educational professionals - Sources and paintings.
 
About the author
Jeroen Dekker is Professor of History and Theory of Education at the University of Groningen (Netherlands). He was a visiting professor at the European University Institute in Florence and at the European Institute of Columbia University in New York. A former President of ISCHE, he is Co-Editor-in-Chief of Paedagogica Historica. Among his publications are The Will to Change the Child (2001), Het verlangen naar opvoeden [The Educational Aspiration] (2006) and numerous articles in scholarly journals. 

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 30 november 2021

  In je eentje naar Nederland: hoe verloopt de opvang van alleenstaande gevluchte kinderen?

  Gevluchte kinderen onder de vijftien jaar die alleen in Nederland aankomen, komen niet in een asielzoekerscentrum terecht, maar in een opvanggezin. Jet Rip keek voor haar promotieonderzoek naar het succes van deze plaatsingen. Wat blijkt? Het...

 • 29 november 2021

  Samenwerken: moeilijker dan het lijkt

  Alles en iedereen werkt samen. Onderwijsinstellingen, bedrijven, overheidsinstituties, ngo’s, maar ook individuen. Maar het gaat geregeld mis, zelfs als alle partners van goede wil zijn. Hoe kan dat? Een grote groep onderzoekers, onder wie Rafael...

 • 23 november 2021

  Filosofie op het vmbo – filosofie voor álle leerlingen

  Waarom kunnen vmbo-leerlingen het vak filosofie niet volgen? Kritisch nadenken, meningen onderzoeken, je eigen oordeel leren vormen – dat zijn toch onmisbare vaardigheden in onze maatschappij? Vanuit die vraag ontwikkelde Eva-Anne Le Coultre het...