Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Educational Ambitions in History. Jeroen Dekker

Childhood and Education in an Expanding Educational Space from the Seventeenth to the Twentieth Century
20 oktober 2010
.
 

Educational Ambitions in History. Childhood and Education in an Expanding Educational Space from the Seventeenth to the Twentieth Century.  Jeroen Dekker

 

Aantal pagina's 226
Uitgever  Peter Lang
Publicatiejaar  2010
ISBN 978-3-631-59501-5 pb

 

Book synopsis
Growing educational ambitions, today raised to a historically unprecedented level and shared by parents, the state and educational professionals, seem to not always result in happier children. With more parents apparently becoming more uncertain about their educational capacities, the variety of categories of children at risk is increasing, alongside unprecedented growth in welfare, educational investment, laws on children's protection and rights, and knowledge about children and education. This book addresses the topic of educational ambitions and spaces in a European context from the 17th century to the present, paying special attention to the Dutch case, from three perspectives. Firstly, it looks at how educational ambitions have changed from the 17th century to the present. Secondly, it looks at the role of the educational space. Finally, it addresses the issue of how the educational ambition of acting in the children's best interests is connected with the phenomenon of children at risk.
 
Content
Contents: Educational ambitions and spaces in Europe from the 17th century to the present - The relationship between acting in the children's best interests and the phenomenon of children at risk - The shifting educational power between parents, state, and educational professionals - Sources and paintings.
 
About the author
Jeroen Dekker is Professor of History and Theory of Education at the University of Groningen (Netherlands). He was a visiting professor at the European University Institute in Florence and at the European Institute of Columbia University in New York. A former President of ISCHE, he is Co-Editor-in-Chief of Paedagogica Historica. Among his publications are The Will to Change the Child (2001), Het verlangen naar opvoeden [The Educational Aspiration] (2006) and numerous articles in scholarly journals. 

Laatst gewijzigd:21 februari 2017 11:17

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...