Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kac-moody symmetries and gauged supergravity

13 september 2010

Promotie: dhr. T.A. Nutma, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Kac-moody symmetries and gauged supergravity

Promotor(s): prof.dr. E.A. Bergshoeff

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Symmetrie - it makes the world go round

Symmetrie zorgt er niet alleen voor dat onze wereld rond is, maar ook dat hij rond blijft draaien. Van de perfect cirkelvormige wielen op onze fietsen en auto's, tot de fout-correctie algoritmes die e-mails leesbaar houden; symmetrie is letterlijk overal.

Symmetrie dicteert ook hoe de wetten van de natuur eruit zien. Op de schaal van de kleinste deeltjes is het de symmetriegroep van het Standaard Model die de wisselwerking in en tussen atomen en atoomkernen regelt. Op de schaal van het heelal is het Einsteins symmetrieprincipe van de ruimte-tijd dat zwaartekracht verklaart.

Het proefschrift van Teake Nutma gaat over de zogenoemde Kac-Moody symmetrieën. In tegenstelling tot de symmetrieën van het Standaard Model en van zwaartekracht, zijn Kac-Moody symmetrieën oneindig. Ze duiken op in de context van M-theorie, een tot op heden onbekende theorie die wellicht zowel het Standaard Model als zwaartekracht kan beschrijven. Dit proefschrift behandelt hoe Kac-Moody symmetrieën op een eenduidige manier alle superzwaartekrachten, de lage-energie limieten van M-theorie, beschrijven. Bovendien blijkt het dat de Kac-Moody symmetrieën informatie bevatten over alle bekende ijk-deformaties van de superzwaartekrachten. Nutma laat zien hoe de velden van de verschillende geijkte superzwaartekrachten kunnen worden verkregen uit de Kac-Moody symmetrieën en probeert de bewegingsvergelijkingen aan beide zijden aan elkaar te relateren.

Teake Nutma (Heerenveen, 1981) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Centrum voor Theoretische Natuurkunde van de RUG. Nutma gaat door als postdoc onderzoeker bij het Albert-Einstein Instituut in Potsdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...