Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kac-moody symmetries and gauged supergravity

13 september 2010

Promotie: dhr. T.A. Nutma, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Kac-moody symmetries and gauged supergravity

Promotor(s): prof.dr. E.A. Bergshoeff

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Symmetrie - it makes the world go round

Symmetrie zorgt er niet alleen voor dat onze wereld rond is, maar ook dat hij rond blijft draaien. Van de perfect cirkelvormige wielen op onze fietsen en auto's, tot de fout-correctie algoritmes die e-mails leesbaar houden; symmetrie is letterlijk overal.

Symmetrie dicteert ook hoe de wetten van de natuur eruit zien. Op de schaal van de kleinste deeltjes is het de symmetriegroep van het Standaard Model die de wisselwerking in en tussen atomen en atoomkernen regelt. Op de schaal van het heelal is het Einsteins symmetrieprincipe van de ruimte-tijd dat zwaartekracht verklaart.

Het proefschrift van Teake Nutma gaat over de zogenoemde Kac-Moody symmetrieën. In tegenstelling tot de symmetrieën van het Standaard Model en van zwaartekracht, zijn Kac-Moody symmetrieën oneindig. Ze duiken op in de context van M-theorie, een tot op heden onbekende theorie die wellicht zowel het Standaard Model als zwaartekracht kan beschrijven. Dit proefschrift behandelt hoe Kac-Moody symmetrieën op een eenduidige manier alle superzwaartekrachten, de lage-energie limieten van M-theorie, beschrijven. Bovendien blijkt het dat de Kac-Moody symmetrieën informatie bevatten over alle bekende ijk-deformaties van de superzwaartekrachten. Nutma laat zien hoe de velden van de verschillende geijkte superzwaartekrachten kunnen worden verkregen uit de Kac-Moody symmetrieën en probeert de bewegingsvergelijkingen aan beide zijden aan elkaar te relateren.

Teake Nutma (Heerenveen, 1981) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Centrum voor Theoretische Natuurkunde van de RUG. Nutma gaat door als postdoc onderzoeker bij het Albert-Einstein Instituut in Potsdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...