Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kac-moody symmetries and gauged supergravity

13 september 2010

Promotie: dhr. T.A. Nutma, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Kac-moody symmetries and gauged supergravity

Promotor(s): prof.dr. E.A. Bergshoeff

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Symmetrie - it makes the world go round

Symmetrie zorgt er niet alleen voor dat onze wereld rond is, maar ook dat hij rond blijft draaien. Van de perfect cirkelvormige wielen op onze fietsen en auto's, tot de fout-correctie algoritmes die e-mails leesbaar houden; symmetrie is letterlijk overal.

Symmetrie dicteert ook hoe de wetten van de natuur eruit zien. Op de schaal van de kleinste deeltjes is het de symmetriegroep van het Standaard Model die de wisselwerking in en tussen atomen en atoomkernen regelt. Op de schaal van het heelal is het Einsteins symmetrieprincipe van de ruimte-tijd dat zwaartekracht verklaart.

Het proefschrift van Teake Nutma gaat over de zogenoemde Kac-Moody symmetrieën. In tegenstelling tot de symmetrieën van het Standaard Model en van zwaartekracht, zijn Kac-Moody symmetrieën oneindig. Ze duiken op in de context van M-theorie, een tot op heden onbekende theorie die wellicht zowel het Standaard Model als zwaartekracht kan beschrijven. Dit proefschrift behandelt hoe Kac-Moody symmetrieën op een eenduidige manier alle superzwaartekrachten, de lage-energie limieten van M-theorie, beschrijven. Bovendien blijkt het dat de Kac-Moody symmetrieën informatie bevatten over alle bekende ijk-deformaties van de superzwaartekrachten. Nutma laat zien hoe de velden van de verschillende geijkte superzwaartekrachten kunnen worden verkregen uit de Kac-Moody symmetrieën en probeert de bewegingsvergelijkingen aan beide zijden aan elkaar te relateren.

Teake Nutma (Heerenveen, 1981) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Centrum voor Theoretische Natuurkunde van de RUG. Nutma gaat door als postdoc onderzoeker bij het Albert-Einstein Instituut in Potsdam.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.