Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Endovascular repair of peripheral artery aneurysms

01 september 2010

Promotie: dhr. I.F.J. Tielliu, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Endovascular repair of peripheral artery aneurysms

Promotor(s): prof.dr. R.J. Ploeg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Endoprothese goed alternatief voor open operatie aan kleinere slagaderen

Wanneer de rek uit een bloedvat verdwenen is, ontstaat een verwijding van de slagader, een ‘aneurysma’. Dit kan op uiteenlopende manieren behandeld worden. Zo kan de verwijding overbrugd worden tijdens een open operatie. Er kan ook een stent, een verende, buisvormige prothese van fijnmazig gaas, in het bloedvat worden ingebracht om de doorbloeding veilig te stellen via een endovasculaire behandeling. Onderzoeker Ignace Tielliu onderzocht de endovasculaire behandeling van aneurysmata in het bekken- en knieholtegebied.

Tielliu voerde zijn onderzoek uit bij 27 patiënten met een IBD-prothese in de bekkenslagader (iliac branched device, een prothese met een zij-arm) en 67 patiënten met een endoprothese in de knieholte. Bij de eerste groep werd in 96,3% van de gevallen technisch succes behaald. De prothese voorkwam in deze gevallen dat een belangrijke slagaderzijtak afgesloten moest worden. Bij de tweede groep traden, door het overbruggen van het kniegewricht, in het knieholtegebied vaker stentbreuken op dan verwacht, al leidden deze niet tot meer afsluitingen van de bloedvaten.

Ignace François Jacques Tielliu (Deinze, België, 1967) studeerde aan de Katholieke Universiteit van Leuven, België. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar hij werkzaam is als vaatchirurg.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws