Beleidshervorming en mislukte productiviteitsgroei in Latijns-Amerika

In 1982 werd Latijns-Amerika geteisterd door een schuldencrisis. Ter bestrijding hiervan werd de invloed van de overheid in de economie drastisch gereduceerd en vervangen door de competitieve krachten van een vrije markt. Toch leidden deze hervormingen niet tot grote economische groei. In zijn promotieonderzoek analyseerde Gaaitzen de Vries alternatieve groeistrategieën.
De Vries stelt dat men de relatie tussen beleid en productiviteit slechts kan begrijpen als de diversiteit van bedrijven wordt onderkend. Daarbij hebben in Brazilië een al te stringente regulering en een slechte infrastructuur de ontwikkeling van de detailhandel geblokkeerd. Ook waren er problemen bij het verkrijgen van krediet, waardoor de investeringen van specifiek kleine en middelgrote bedrijven verminderde. Tot slot zouden hervormingen in de bedrijfsregistratie, waardoor beginnende en informele bedrijven zich gemakkelijker kunnen registreren, de productiviteitsgroei bevorderen.
Curriculum vitae
Gaaitzen de Vries (Drachten, 1981) studeerde algemene economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Groningse onderzoekschool SOM. Momenteel is De Vries als postdoc verbonden aan de vakgroep International Economics and Business van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Hij promoveert op 16 september 2010 (16.15u) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof.dr. M.P. Timmer op het proefschrift Productivity, firm heterogeneity, and policy reforms in Latin America.
Laatst gewijzigd: | 31 januari 2018 11:54 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.