Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Beleidshervorming en mislukte productiviteitsgroei in Latijns-Amerika

14 september 2010
De Vries
De Vries

In 1982 werd Latijns-Amerika geteisterd door een schuldencrisis. Ter bestrijding hiervan werd de invloed van de overheid in de economie drastisch gereduceerd en vervangen door de competitieve krachten van een vrije markt. Toch leidden deze hervormingen niet tot grote economische groei. In zijn promotieonderzoek analyseerde Gaaitzen de Vries alternatieve groeistrategieën.

De Vries stelt dat men de relatie tussen beleid en productiviteit slechts kan begrijpen als de diversiteit van bedrijven wordt onderkend. Daarbij hebben in Brazilië een al te stringente regulering en een slechte infrastructuur de ontwikkeling van de detailhandel geblokkeerd. Ook waren er problemen bij het verkrijgen van krediet, waardoor de investeringen van specifiek kleine en middelgrote bedrijven verminderde. Tot slot zouden hervormingen in de bedrijfsregistratie, waardoor beginnende en informele bedrijven zich gemakkelijker kunnen registreren, de productiviteitsgroei bevorderen.

Curriculum vitae
Gaaitzen de Vries (Drachten, 1981) studeerde algemene economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Groningse onderzoekschool SOM. Momenteel is De Vries als postdoc verbonden aan de vakgroep International Economics and Business van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Hij promoveert op 16 september 2010 (16.15u) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof.dr. M.P. Timmer op het proefschrift Productivity, firm heterogeneity, and policy reforms in Latin America.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...