Joost Oomen nieuwe huisdichter van de RUG
Joost Oomen, derdejaars student Nederlands, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Komend studiejaar schrijft hij gedichten over de academische wereld en het studentenleven voor de universiteitskrant UK en wil hij de universiteit 'wakker schudden'. Te beginnen bij de opening van het Academisch Jaar, 6 september.
Oomen volgt Sacha Landkroon op, die het afgelopen jaar flink van zich liet horen.
De nieuwe huisdichter drumt, schildert en schrijft. 'Het is tijd voor een explosie van creativiteit', laat hij vandaag in de UK weten.
De jury, die zijn gedicht bekroonde, was vol lof over zijn sterk taalgebruik en durf. Al is er ook kritiek: 'Oomen is een beetje te veel Lucebert en Vinkenoog en te weinig Oomen.' De jonge dichter (19) is het er wel mee eens. 'Ik ben nog in ontwikkeling. Wat ik nu schrijf is al heel anders dan wat ik twee maanden geleden maakte. Maar er is nog zoveel te ontdekken.'
De vijftigers vormen wel zijn inspiratiebron. Lucebert, Campert en vooral Simon Vinkenoog. 'Vinkenoog maakte twee prachtige cd’s met Spinvis. Toen ik die hoorde, dacht ik: dat wil ik ook.' Hij verdiepte zich in de voordrachtkunst en deed mee met poetry slams, voordrachtwedstrijden voor beginners. Het afgelopen jaar stond hij tien keer op een poëziepodium. Beelden van zijn energieke voordrachten zijn te vinden op You Tube onder ‘Het Luchtkasteel’, de band waarin ook zijn broer en drie conservatoriumstudenten spelen.
Joost Oomen is de elfde huisdichter van de RUG. Het duo Petra Else Jekel en Daniël Dee gingen hem voor, evenals Gertjan Laan, Guido van der Wolk, Annelieke van Mens, Veerle Vroon, Jurre van den Berg, Ruth Koops van ’t Jagt, Menno de Block, Machteld Brandsma en Sacha Landkroon. De laatste is bezig met het voorbereiden van een jubileumbundel. Die verschijnt het komend jaar.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:58 |
Meer nieuws
-
09 maart 2023
Meer Joden in vijf Groningse gemeenten vermoord dan tot nu toe bekend: 90%
In de Tweede Wereldoorlog zijn in vijf gemeenten in de provincie Groningen meer joden vermoord dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit onderzoek van Richard Paping, historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voorheen werd gedacht dat 15% van...
-
07 maart 2023
Feministisch verzet in Iran kent een lange geschiedenis
Dr. Donya Ahmadi, universitair docent Internationale Betrekkingen aan de Faculteit der Letteren, onderzoekt en documenteert de rol van vrouwelijke activisten in de politieke ontwikkelingen van het Iran van de 20ste en 21ste eeuw.
-
28 februari 2023
Vrouwen aan het woord in nieuwe Griekse Mythen
Klassieke mythologische verhalen zijn in een bepaalde tijdsgeest en vanuit een specifiek, vaak mannelijk, perspectief geschreven. Maar hoe zouden die verhalen lopen als we er met een hedendaagse blik en vanuit vrouwelijk oogpunt naar kijken?