Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Organiseren WK geen impuls voor bedrijfsleven'

12 augustus 2010

Er zijn geen substantiële positieve effecten te verwachten voor het nationale bedrijfsleven van het organiseren van megasportevenementen, zoals een WK. Dat concluderen professor Bert Scholtens en student Anne Vennemann van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde in het blad Economisch Statistische Berichten. Zij onderzochten de reactie van de beurzen van verschillende landen op het winnen en op het verliezen van een biedprocedure.

Beurzen vormen een goede graadmeter van de economische verwachtingen, dus ook over de verwachte baten van het organiseren van een WK of EK voetbal, of de Olympische spelen. Scholtens en Vennemann onderzochten 114 situaties, waarbij een bid om zo'n evenement te organiseren al dan niet werd gewonnen door een land.

Ze berekenden dat er op de dag van de bekendmaking van de uitslag een gering positief rendement is op de beurs, maar dit rendement is voor de winnaars niet significant. In de handelsdagen na het bekend worden van de organisator is het beursrendement meestal negatief.

Scholtens en Vennemann concluderen dat de beslissing om een megasportevenement te mogen houden geen significant effect heeft op de beursindex van het betreffende land. Dit duidt erop dat de beleggers niet verwachten dat het organiseren van grote sportevenementen per saldo positief uitpakt voor het bedrijfsleven. Dit kan daarom geen grond vormen voor de beslissing van een land om zich te kandideren voor zo'n evenement.

Artikel Scholten en Vennemann in ESB (alleen voor abonnees)

Zie ook:

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...