Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Jonge onderzoeker Arctisch Centrum wint prijs op grootste Polaire congres ooit

15 juni 2010

Tijdens het afsluitende congres van het International Polar Year (IPY) in Oslo, dat door meer dan 2300 poolonderzoekers uit zo’n vijftig verschillende landen werd bezocht, won Hidde de Haas de ‘Outstanding Presentation Award’ voor jonge onderzoekers in de categorie ‘Human dimensions of change: Health, society and resources’.

In Oslo werden de eerste resultaten van het International Polar Year gepresenteerd, dat in 2009 werd afgesloten. Er waren zo’n 1050 presentaties en 1000 posterpresentaties.

Twee awards

In de categorie ‘Human dimensions of change: Health, society and resources’ won Hidde De Haas de ‘Outstanding Presentation Award’ voor jonge onderzoekers. De Haas doet als aio bij de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar Nederlandse mijnbouwbelangen op Spitsbergen in het begin van de 20e eeuw.
NIOZ medewerker Maarten Klunder, die volgend jaar aan de RUG hoopt te promoveren, won bovendien de ‘Outstanding Poster Award’ in het thema ‘Past, present and future changes in Polar Regions’.

Veelbelovende onderzoekers

Zowel De Haas als Klunder zijn veelbelovende jonge onderzoekers, verbonden aan het Willem Barentsz Pool Instituut. Dit instituut is een landelijk samenwerkingsverband van poolonderzoekers waarvan de RUG en het NIOZ deel uit maken.

Exploitatie poolgebieden

Het onderzoek van De Haas is onderdeel van het internationale IPY project LASHIPA. Doel van dit project is om te achterhalen hoe en waarom de natuurlijke hulpbronnen in de poolgebieden in het verleden werden gebruikt en welke gevolgen deze exploitatie had voor onder meer geopolitieke vraagstukken en de natuurlijke omgeving in de poolgebieden.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Hidde de Haas, H.R.de.Haas rug.nl, tel. 050 - 363 5132 / 6834),
www.lashipa.nl, www.wbpolar.nl, http://www.arctic-centre.nl/

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:57

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 25 juni 2024

    Hoe om te gaan met microplastics in ons dagelijks leven

    Irene Maltagliati richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe we ons meer bewust kunnen zijn van microplastics en ons gedrag kunnen veranderen.

  • 17 juni 2024

    De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

    Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.