Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Echte angst voor virtuele spinnen

05 mei 2010
Virtuele spin op tafel
Virtuele spin op tafel

Zo'n vier keer per jaar bezoekt Sam van de Flier met een groep van ongeveer twintig cursisten de CAVE van het HPC/V, om te zien hoe therapie voor het behandelen van fobieën in zijn werk gaat. En wie wil, mag zelf oefenen. Proefpersonen krijgen een 3D-bril op en betreden de Reality Cube, waar ze vervolgens worden geconfronteerd met hun angsten.

Sam van der Vlier + proefpersoon
Sam van der Vlier + proefpersoon
Er is altijd wel iemand bij die bang is voor spinnen. Om de behandeling daarvan te kunnen doen heeft Gerwin Kramer virtuele spinnen gemaakt, die - net als in het echt - kunnen lopen of uit de lucht komen vallen. Door mensen in de ruimte te laten blijven terwijl ze maximaal angstig worden, kun je ze laten ervaren dat die angst geleidelijk afneemt.
The real thing
The real thing

Het grote pluspunt van deze vorm van therapie is dat je veel kunt manipuleren. De bewegingen van een virtuele spin kunnen, in tegenstelling tot een echte spin, worden gestuurd. Hierdoor wordt de therapie wat gemakkelijker gemaakt.

Bottenstructuur van de virtuele spin
Bottenstructuur van de virtuele spin
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:24

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...