Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Echte angst voor virtuele spinnen

05 mei 2010
Virtuele spin op tafel
Virtuele spin op tafel

Zo'n vier keer per jaar bezoekt Sam van de Flier met een groep van ongeveer twintig cursisten de CAVE van het HPC/V, om te zien hoe therapie voor het behandelen van fobieën in zijn werk gaat. En wie wil, mag zelf oefenen. Proefpersonen krijgen een 3D-bril op en betreden de Reality Cube, waar ze vervolgens worden geconfronteerd met hun angsten.

Sam van der Vlier + proefpersoon
Sam van der Vlier + proefpersoon
Er is altijd wel iemand bij die bang is voor spinnen. Om de behandeling daarvan te kunnen doen heeft Gerwin Kramer virtuele spinnen gemaakt, die - net als in het echt - kunnen lopen of uit de lucht komen vallen. Door mensen in de ruimte te laten blijven terwijl ze maximaal angstig worden, kun je ze laten ervaren dat die angst geleidelijk afneemt.
The real thing
The real thing

Het grote pluspunt van deze vorm van therapie is dat je veel kunt manipuleren. De bewegingen van een virtuele spin kunnen, in tegenstelling tot een echte spin, worden gestuurd. Hierdoor wordt de therapie wat gemakkelijker gemaakt.

Bottenstructuur van de virtuele spin
Bottenstructuur van de virtuele spin
Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:24
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....