Methodiek om stapsgewijs na te gaan of nieuw milieubeleid werkt
Bij de introductie en toepassing van beleidsmiddelen ten behoeve van het milieu wordt vaak onvoldoende nagegaan of en in hoeverre het nieuwe instrument interfereert met andere, reeds bestaande. Promovendus Vlasis Oikonomou heeft een serie methoden deels ontwikkeld en toegepast om te bezien hoe allerlei beleidsdoelen gediend worden als nieuwe beleidsmiddelen worden toegepast. Dat deed hij door het effect daarvan te combineren met andere middelen.
Daarbij heeft hij zich in het bijzonder gericht op de zogenoemde Witte Certificaten: een beleidsmiddel waarbij een energiebesparingsdoelstelling wordt opgelegd aan een specifieke marktpartij, bijvoorbeeld een energieleverancier. Het certificaat vormt het bewijs dat een bepaalde hoeveelheid energie bespaard is. Deze bewijzen zijn echter verhandelbaar. Bedrijven kunnen dus kiezen: óf zelf energie besparen of certificaten inkopen van andere bedrijven. In sommige EU-landen zijn al positieve ervaringen opgedaan met diverse vormen van systemen van Witte Certificaten bij de verwezenlijking van energie-efficiëntie. Op basis van vier analysemethoden ontwikkelde Oikonomou een methodiek om stapsgewijs na te gaan of een nieuw beleidsmiddel werkt, wat het effect is en hoe het doorwerkt in allerlei publieke doelstellingen.
Curriculum vitae
Vlasis Oikonomou (Griekenland, 1978) studeerde economie aan University of Economics and Business in Athene en environmental management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna werkte hij onder meer als onderzoeker bij het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek, gefinancierd door NWO, bij het SOM-instituut van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Oikonomou promoveert op 27 mei 2010 (14.45u) bij prof.dr. C.J. Jepma. De titel van het proefschrift is: Interactions of White Certificates for energy efficiency and other energy and climate policy instruments. De promovendus is momenteel verbonden aan het Joint Implementation Network, een informatieplatform voor milieuvraagstukken in Groningen.
Laatst gewijzigd: | 31 januari 2018 11:54 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.