Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Problematiek 1000 meter schaatsen op ISU agenda

06 mei 2010

De Internationale Schaats Unie (ISU) heeft voor haar 53e congres (12-20 juni in Barcelona) de ‘1000 meter-problematiek’ op de agenda gezet. Professor Gerard Sierksma, dr. Gerard Kuper en Richard Kamst -econometristen van de RUG- hebben hier al geregeld voor gepleit. Ze hebben aangetoond dat het statistisch gezien nogal wat uitmaakt of een schaatser bij de 1000 meter start in de binnen- of in de buitenbaan. Sierksma, Kuper en Kamst stelden destijds voor de 1000 meter twee maal te laten rijden door iedere schaatser en van beide eindtijden de snelste te nemen.

Annette Gerritsen zou volgens de corrigerende rekenmethode goud hebben gewonnen op de Winterspelen in Vancouver, in plaats van zilver. Vanwege binnen- en buitenbochtverschillen heeft de ISU jaren geleden al besloten de 500 meter twee keer te laten rijden.

 

Zie de eerdere persberichten hierover

Econometristen: Olympische 1000 meter schaatsen moet twee keer
Goud voor Gerritsen na buitenbochtcorrectie 

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws