Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Problematiek 1000 meter schaatsen op ISU agenda

06 mei 2010

De Internationale Schaats Unie (ISU) heeft voor haar 53e congres (12-20 juni in Barcelona) de ‘1000 meter-problematiek’ op de agenda gezet. Professor Gerard Sierksma, dr. Gerard Kuper en Richard Kamst -econometristen van de RUG- hebben hier al geregeld voor gepleit. Ze hebben aangetoond dat het statistisch gezien nogal wat uitmaakt of een schaatser bij de 1000 meter start in de binnen- of in de buitenbaan. Sierksma, Kuper en Kamst stelden destijds voor de 1000 meter twee maal te laten rijden door iedere schaatser en van beide eindtijden de snelste te nemen.

Annette Gerritsen zou volgens de corrigerende rekenmethode goud hebben gewonnen op de Winterspelen in Vancouver, in plaats van zilver. Vanwege binnen- en buitenbochtverschillen heeft de ISU jaren geleden al besloten de 500 meter twee keer te laten rijden.

 

Zie de eerdere persberichten hierover

Econometristen: Olympische 1000 meter schaatsen moet twee keer
Goud voor Gerritsen na buitenbochtcorrectie 

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...