Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Problematiek 1000 meter schaatsen op ISU agenda

06 mei 2010

De Internationale Schaats Unie (ISU) heeft voor haar 53e congres (12-20 juni in Barcelona) de ‘1000 meter-problematiek’ op de agenda gezet. Professor Gerard Sierksma, dr. Gerard Kuper en Richard Kamst -econometristen van de RUG- hebben hier al geregeld voor gepleit. Ze hebben aangetoond dat het statistisch gezien nogal wat uitmaakt of een schaatser bij de 1000 meter start in de binnen- of in de buitenbaan. Sierksma, Kuper en Kamst stelden destijds voor de 1000 meter twee maal te laten rijden door iedere schaatser en van beide eindtijden de snelste te nemen.

Annette Gerritsen zou volgens de corrigerende rekenmethode goud hebben gewonnen op de Winterspelen in Vancouver, in plaats van zilver. Vanwege binnen- en buitenbochtverschillen heeft de ISU jaren geleden al besloten de 500 meter twee keer te laten rijden.

 

Zie de eerdere persberichten hierover

Econometristen: Olympische 1000 meter schaatsen moet twee keer
Goud voor Gerritsen na buitenbochtcorrectie 

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...