Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Non-anastomotic biliary strictures after liver transplantation. Clinical and experimental studies on the pathogenesis and the role of bile salts

03 maart 2010

Promotie: dhr. H. Hoekstra, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Non-anastomotic biliary strictures after liver transplantation. Clinical and experimental studies on the pathogenesis and the role of bile salts
Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Risico’s op galwegschade na levertransplantatie verder in kaart gebracht

Sinds 1979 zijn er in Nederland meer dan 1000 levertransplantaties verricht. De resultaten van de transplantaties worden steeds beter. De kans dat de donorlever faalt, of dat er andere complicaties optreden, blijft echter aanzienlijk. Promovendus Harm Hoekstra ging op zoek naar de risicofactoren voor beschadiging en vernauwingen van de galwegen na levertransplantatie.

Uit zijn onderzoek blijkt dat de oorzaken van galwegschade na levertransplantatie in drie categorieën kunnen worden ingedeeld: onvoldoende doorbloeding van de lever, negatieve invloed van galzouten en een natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen de donorlever. Hoekstra beschrijft ook risicofactoren voor vernauwingen van de galwegen. Dit zijn onder meer leverdonatie na hartdood van de donor, leeftijd van de donor, primaire scleroserende cholangitis bij de ontvanger en het optreden van infectie met het cytomegalovirus na transplantatie. Een verstoorde regulatie van galzouttransporters in de lever speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van galwegschade, zo ontdekte Hoekstra. Dit inzicht kan helpen een beter medicijn te vinden om beschadiging en vernauwingen van de galwegen na levertransplantatie tegen te gaan.

Harm Hoekstra (Leeuwarden, 1976) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Chirurgie van het UniversitätsSpitalZurich (Zwitserland) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door onder meer een ESOT-Fujisawa Study and Research Grant en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Hoekstra is momenteel in de laatste fase van zijn opleiding tot chirurg.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...