Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Non-anastomotic biliary strictures after liver transplantation. Clinical and experimental studies on the pathogenesis and the role of bile salts

03 maart 2010

Promotie: dhr. H. Hoekstra, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Non-anastomotic biliary strictures after liver transplantation. Clinical and experimental studies on the pathogenesis and the role of bile salts
Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Risico’s op galwegschade na levertransplantatie verder in kaart gebracht

Sinds 1979 zijn er in Nederland meer dan 1000 levertransplantaties verricht. De resultaten van de transplantaties worden steeds beter. De kans dat de donorlever faalt, of dat er andere complicaties optreden, blijft echter aanzienlijk. Promovendus Harm Hoekstra ging op zoek naar de risicofactoren voor beschadiging en vernauwingen van de galwegen na levertransplantatie.

Uit zijn onderzoek blijkt dat de oorzaken van galwegschade na levertransplantatie in drie categorieën kunnen worden ingedeeld: onvoldoende doorbloeding van de lever, negatieve invloed van galzouten en een natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen de donorlever. Hoekstra beschrijft ook risicofactoren voor vernauwingen van de galwegen. Dit zijn onder meer leverdonatie na hartdood van de donor, leeftijd van de donor, primaire scleroserende cholangitis bij de ontvanger en het optreden van infectie met het cytomegalovirus na transplantatie. Een verstoorde regulatie van galzouttransporters in de lever speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van galwegschade, zo ontdekte Hoekstra. Dit inzicht kan helpen een beter medicijn te vinden om beschadiging en vernauwingen van de galwegen na levertransplantatie tegen te gaan.

Harm Hoekstra (Leeuwarden, 1976) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Chirurgie van het UniversitätsSpitalZurich (Zwitserland) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door onder meer een ESOT-Fujisawa Study and Research Grant en de Jan Kornelis de Cock Stichting. Hoekstra is momenteel in de laatste fase van zijn opleiding tot chirurg.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...