Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Johann Bernoulli lezing: Hendrik Lenstra over Escher en het Droste-effect

22 maart 2010

In 1956 maakte de graficus M.C. Escher een ongebruikelijke litho met de naam 'Prentententoonstelling'. Op deze litho ziet men een jongeman die in een galerij op Malta een prent staat te bekijken waar hij op paradoxale wijze zelf op voorkomt. Deze prent en met name de wiskunde die erin verstopt zit, is dit jaar het onderwerp van de Johann Bernoulli lezing.

Er is veel bekend over de manier waarop Escher deze litho vervaardigd heeft. Veel minder bekend is dat er een Droste-effect in verstopt zit. Dit komt aan het licht als men de door Escher gebruikte werktekeningen op wiskundige wijze analyseert. Deze wiskundige analyse leidt bovendien tot een manier om het door Escher blank gelaten midden van de litho op te vullen. Een en ander wordt zichtbaar gemaakt in een reeks hallucinerende computer-animaties.

De Johann Bernoulli Lezing over Escher wordt gehouden door prof.dr. Hendrik Lenstra, hoogleraar Fundamentele Wiskunde aan de Universiteit Leiden. In 1999 kreeg Lenstra de Spinozapremie van NWO, in 2007 werd hij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar. Lenstra (1949) is een van de grootste Nederlandse wiskundigen van de huidige generatie.

Lezing:
30 maart 2010, 19.30 uur
Aula Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
Toegang vrij

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:59

Meer nieuws

 • 04 december 2020

  Dr. El Aidy ontvangt Athena Award van NWO

  De Athena Award is een prijs voor uitblinkende vrouwelijke onderzoekers.

 • 04 december 2020

  Heeres and Heeres receive Groene Groninger award

  Erik Heeres, professor in Green Chemical Reaction Engineering of the Engineering institute ENTEG of the University of Groningen, and his brother Andre received the 'Groene Groninger'. This is an award from the regional chemical industry for a...

 • 03 december 2020

  Eerste NWO Stairway to Impact Award voor Theunis Piersma

  Theunis Piersma has been awarded the first Stairway to Impact Award, one of five new Science Awards introduced by NWO. The winners are seen by the jury as an inspiration in the fields of social impact, team science, role model, diversity and...