Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Emeritus hoogleraar Jan Pen overleden

15 februari 2010
IN MEMORIAM
16 februari 2010

"De Kern van Jan Pen: Macht, Micro-Macro en Milieu"

Door: Harry Garretsen en Steven Brakman
Uit: MeJudice

 

Jan Pen (1921-2010)
Jan Pen (1921-2010)

Op zondag 14 februari is emeritus hoogleraar economie en columnist Jan Pen op 88-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Haren. Pen was sinds 1956 verbonden aan de Groningse economische faculteit toen hij werd benoemd tot hoogleraar in de staathuishoudkunde en de leer der openbare financiën. In 1986 gaf hij zijn afscheidscollege, maar hij bleef als bijzonder hoogleraar verbonden aan de faculteit. Pen schreef bovendien jarenlang columns voor het Parool.

Jan Pen schreef naast vele artikelen, ook een serie boeken. Zijn topwerk Moderne Economie (1959) gold jarenlang als dé inleiding in de macro-economie en is al in vele talen vertaald. In 1977 verscheen een uitgebreide en vernieuwde ersie onder de titel Macro-economie. Verder schreef hij onder meer Wie heeft er gelijk? (1989) en Een Overzichtelijke Wereld (1998).

Foutief overlijdensbericht
Jan Pen is overleden op de dag voor hij 89 jaar zou worden. Op 24 mei vorig jaar werd door verschillende media bericht dat Jan Pen overleden zou zijn. De verwarring ontstond door de overlijdensadvertentie van een naamgenoot die in dienst was bij het Parool. De econoom Jan Pen reageerde destijds: "Ik ben niet dood. Ik zit hier springlevend op de bank in Haren. Ik speel nog iedere dag op het keyboard Bach en de blues van Jimmy Yancey. Kent u die niet?".

Jan Pen Prijs
Sinds 2006 wordt door het Gammasteunpunt van de RUG de jaarlijkse Jan Pen Prijs uitgereikt aan middelbare scholieren die het beste profielwerkstuk hebben gemaakt op het gebied van economie en maatschappij.

Zie ook (10 oktober 2009) Film over prof. Jan Pen online beschikbaar: invloed van Keynes op zijn gedachtegoed

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...