Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Film over prof. Jan Pen online beschikbaar: invloed van Keynes op zijn gedachtegoed

10 oktober 2009

De VPRO heeft besloten de film uit 1996 over en met Jan Pen via internet beschikbaar te maken, op de site van Wetenschap 24. Aanleiding is het begin dit jaar in de pers verschenen -foutieve- overlijdensbericht van de emeritus hoogleraar economie. De film is gemaakt voor het TV programma Noorderlicht en gaat over het gedachtegoed van Jan Pen. In het bijzonder wordt ingegaan op de invloed van het werk van John Maynard Keynes op Jan Pen. Eduard Bomhoff en Rick van der Ploeg gaan in op het belang van Keynes in het werk van Pen.

De film is geregisseerd door Eugene Paashuis, en gemaakt in samenwerking met Steven Brakman en Harry Garretsen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Er is reden te meer om de film nog eens te bekijken, omdat er naar aanleiding van de huidige crisis een herwaardering van het werk van Keynes gaande is. Uit de VPRO-gids uit 1996: "Als één man de wereldeconomie deze eeuw heeft beïnvloed, dan is het John Maynard Keynes. Als reactie op de instortende economie in 1929, schrijft Keynes zijn belangrijkste werk 'The General Theory of Employment, Interest and Money' met als centraal thema de vraag of de markt vanzelf in evenwicht blijft. Hij is er van overtuigd dat alle mensen, ook werkelozen, de mogelijkheid moeten hebben geld uit te geven om de bestedingen op peil te houden voor een gezonde economie. Daarom stelt hij onder andere een veel grotere bemoeienis van de overheid voor. Pas ná zijn dood, nu ruim 60 jaar geleden, beginnen regeringen over de hele wereld volgens zijn ideeën maatregelen te nemen tegen werkloosheid. 'Het moet allen die bij de economische politiek zijn betrokken, doordringen' schrijft professor Jan Pen in 1958, als hij samen met professor Tinbergen de ideeën van Keynes in Nederland verspreidt."

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/teleacnot/scienceonline/wmv/JOHNMAYNARDKE-HRE000039EA_68227000_69992000.wmv

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53

Meer nieuws