Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Rijksuniversiteit Groningen neemt mobiel planetarium in gebruik

24 februari 2010

Het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Groningse Rijksuniversiteit, neemt eind februari een mobiel planetarium in gebruik. Dit planetarium zal worden ingezet voor educatie van het grote publiek en van scholieren, bij grote publieksevenementen binnen en buiten de universiteit en tijdens voorstellingen op (noordelijke) scholen.

Het planetarium bestaat uit een opblaasbare koepel met een hoogte van 3,5 meter en een doorsnede van 6 meter. Er wordt gebruik gemaakt van digitale planetarium-software, waarmee tijdens live-shows de sterrenhemel 'full dome' in hd-kwaliteit op de binnenkant van de koepel kan worden geprojecteerd, met een speciale projector. De beweging van hemelobjecten kan worden gesimuleerd en er kan worden ingezoomd op bijzondere objecten in het heelal, zoals planeten in het zonnestelsel en exotische bronnen als supernova's en quasars in het verre heelal. Doordat de projectie over de gehele koepel plaatsvindt, krijgen bezoekers het gevoel levensecht onder de sterren te staan.

Scholen kunnen straks het budget van de Cultuurkaart inzetten voor een dagje planetarium-op-school. In de koepel passen dertig kinderen, een hele schoolklas tegelijk. Het planetarium past (in enkele koffers) in een gewone personenauto en is binnen drie kwartier op- en af te bouwen.

Het landelijke informatie- en educatiecentrum van de Nederlandse sterrenkunde in Amsterdam neemt tegelijk met de Groningers een identiek planetarium in gebruik. Het Groningse planetarium kon worden aangeschaft dankzij de Academische Jaarprijs voor Wetenschapscommunicatie die een team van het Kapteyn Instituut en de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in 2008 in de wacht sleepte.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:59

Meer nieuws