Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen voor derde jaar achtereen gestegen op wereldranglijst

09 oktober 2009

De Rijksuniversiteit Groningen staat dit jaar op plaats 138 op de wereldranglijst van topuniversiteiten van de Times Higher Education – QS World University Rankings. Groningen steeg hiermee 6 plaatsen ten opzichte van vorig jaar. In 2006 stond de RUG nog op plaats 232, in 2007 op 173 en vorig jaar op 144.

‘Weer een stap in de goede richting’, is de reactie van prof. Sibrand Poppema, voorzitter van het College van Bestuur. ‘Deze stijging past in ons streven om in 2014, als we ons 400-jarig bestaan vieren, hoog in de top-100 te staan. Het is een erkenning van onze toenemende kwaliteit en internationale reputatie. Maar we zijn er nog niet.'

Kwaliteitsindicatie

De Times Higher Education – QS World University Rankings bestaan sinds 2004. De top-200 die er te vinden is wordt algemeen beschouwd als een lijst van beste universiteiten in de wereld. De wereld telt in totaal meer dan 15.000 universiteiten, wat betekent dat de Rijksuniversiteit Groningen zich wereldwijd tot de elite mag rekenen. In de samenwerking met andere universiteiten en uitwisseling van studenten en stafleden wordt goed gekeken naar de plek die een universiteit inneemt in dit soort ranglijsten. In een aantal landen is het zelfs een voorwaarde voor studenten die een beurs voor een buitenlands verblijf proberen te krijgen. Een goede ranking wordt gezien als een heldere indicatie voor de kwaliteit van de betreffende universiteit.

Afgestudeerden

Onderdeel van de ranglijst is ook een enquête onder grote werkgevers, zij kunnen hun opinie geven over de kwaliteiten van afgestudeerden van de verschillende universiteiten. De Rijksuniversiteit Groningen scoort op dit punt erg goed. Sibrand Poppema: ‘Onze afgestudeerden doen het prima in hun baan, hun kwaliteiten worden herkend. Dat stemt ons zeer tevreden!’

 

Zie ook:
THE-website

RUG ranking-website

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...