Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoekscentre CGIC onderzoekt code Tabaksblat in opdracht van Ministeries

25 september 2009

Het Corporate Governance Insight Centre (CGIC) van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) is gevraagd onderzoek te doen naar de actualiteit en bruikbaarheid van de Nederlandse corporate governance code; beter bekend als de code Tabaksblat. De vraag komt van de Monitoring Commissie, die is ingesteld door het Ministerie van Financien mede namens het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Justitie.

De commissie heeft tot taak de actualiteit en bruikbaarheid van de Nederlandse corporate governance code te bevorderen en de naleving ervan door de Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen te bewaken. De commissie staat onder voorzitterschap van Jos Streppel. Zie ook deze website: www.commissiecorporategovernance.nl

Onderzoeksgroep FEB
De onderzoeksgroep van de FEB bestaat uit prof.dr. Hans van Ees (projectleider), dr. Dirk Akkermans, prof.dr. Niels Hermes, dr. Reggy Hooghiemstra, dr. Theo Postma, drs. Wesley Kaufman (Universiteit Antwerpen) en dr. Gerwin van der Laan (Universiteit Antwerpen en Universiteit Utrecht).

Deelprojecten
Het onderzoek bestaat uit een viertal deelprojecten. Allereerst wordt de samenstelling van de raden van commissarissen van alle AEX- en AMX-vennootschappen en een selectie van 30 van de overige vennootschappen in kaart gebracht. Ten tweede wordt de kwaliteit van de gegeven uitleg bij afwijkingen van de principes en best practice bepalingen geanalyseerd, waarbij onder andere wordt ingegaan op de mate van standaardisering van de uitleg en het informatieve karakter van de uitleg.
Ten derde wordt een kwalitatieve analyse gemaakt van de inzichtelijkheid van de rapportage over beloningen van bestuurders in de jaarverslagen van AEX-vennootschappen, waaronder de daarin opgenomen informatie uit het remuneratierapport van commissarissen. Tenslotte wordt een kwalitatieve analyse gemaakt van de inzichtelijkheid van de rapportage over interne risicobeheersing van AEX-vennootschappen, waaronder de belangrijkste risico's in de jaarverslagen.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53

Meer nieuws