Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vier miljoen voor economische database

19 mei 2009

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen heeft van de Europese Commissie vier miljoen euro gekregen voor een driejarig project om een World Input-Output Database (WIOD) te maken. De faculteit coördineert in het project een consortium van tien Europese onderzoeksinstituten.

In de database komen gegevens over de productiestructuren van industrieën in meer dan veertig landen wereldwijd sinds 1995. Het gaat daarbij om het gebruik van verschillende soorten arbeid, kapitaal, energie en andere inputs in de productie van goederen en diensten. Ook de uitstoot van schadelijke gassen en het gebruik van schaarse hulpbronnen wordt in kaart gebracht.  

Innovatief 

Het innovatieve karakter van de database ligt in de koppeling van nationale productieprocessen aan handel tussen landen wereldwijd. Dit stelt de gebruiker in staat om bijvoorbeeld de effecten van de handel met China en India op de lonen van laaggeschoolde werknemers in Europa te meten, of bijvoorbeeld de wereldwijde milieu-effecten van consumptie in Nederland. De beschikbaarheid van hoogwaardige en internationaal vergelijkbare gegevens is over het algemeen een ‘bottleneck’ bij economisch onderzoek. WIOD poogt daar een oplossing voor bieden. De gegevens kunnen worden gebruikt voor beleidsbeslissingen op sociaal-economisch terrein, maar zijn ook bruikbaar voor politieke beslissingen ten aanzien van internationale handel en klimaatverandering zowel op nationaal als Europees niveau.  

Vijftig medewerkers

Prof. dr. Erik Dietzenbacher is wetenschappelijk coördinator van het WIOD, en leidt het consortium samen met prof. dr. Marcel Timmer en dr. Bart Los, allen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Aan het project werken de komende drie jaar in totaal minstens vijftig personen, waarvan acht in Groningen.

 

De deelnemende onderzoeksinstellingen zijn: Austrian Institute of Economic Research (Wenen), Hochschule Konstanz (Konstanz), The Conference Board Europe (Brussel), Vienna Institute for International Economic Studies (Wenen), Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (Mannheim), Institute for Prospective Technological Studies (Sevilla), Institute of Communication and Computer Systems (Athene), Centrale Recherche (Paris), Centraal Plan Bureau (Den Haag), Rijksuniversiteit Groningen. 

Meer informatie

- prof. dr. H.W.A. Dietzenbacher prof. dr. Marcel Timmer

- www.wiod.org

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...