Oratie prof. Smets (Duisenbergleerstoel) met inleiding van Nout Wellink [video, tekst]
Oratietekst
mms://wmvideo.service.rug.nl/bdk/ber/lezing/duisenberg.wmv
Wim Duisenberg, oud-minister van Financiën en oud-president van zowel de Europese Centrale Bank als De Nederlandsche Bank studeerde in 1961 cum laude af in de economie aan de Groningse faculteit.
"Eer"
"Het is een hele eer dat ik gevraagd ben een leerstoel te bezetten die de naam van Wim Duisenberg draagt", zegt professor Smets, directeur onderzoek bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. "Als eerste voorzitter heeft Duisenberg natuurlijk een cruciale rol gespeeld in het opzetten van de ECB en de invoering van onze Europese eenheidsmunt, de euro. Wim Duisenberg stond nog vijf jaar aan het hoofd van de ECB toen ik er kwam werken. Hij heeft ook zijn stempel achtergelaten op het economisch onderzoek van de ECB; hij is één van de mensen die erop stond dat er een aparte onderzoeksafdeling kwam, waar ik nu hoofd ben."
Onzekere tijden
Smets is gespecialiseerd in monetaire economie en geldbeleid. "Eén van de afdelingen van mijn onderzoeksdepartement houdt zich bezig met econometrische modellen en voorspellingen; een hele uitdaging in deze onzekere tijden. Een andere afdeling is gespecialiseerd in monetair beleid en doet onderzoek naar monetaire beleidsstrategieën en de effecten van rentewijzigingen op de economie van de eurozone. De derde afdeling spitst zich toe op de werking van financiële markten en de banksector, vraagstukken van financiële stabiliteit, en betalingssystemen."
"We werken samen met een netwerk van onderzoekseconomen van de verschillende nationale Centrale Banken. Momenteel heb ik een vrij groot onderzoeksnetwerk lopen waarbij we kijken naar de loonvorming in de verschillende landen van de EMU (het Wage Dynamics Network). Het netwerk heeft 17.000 bedrijven aangeschreven, wat geleid heeft tot een unieke nieuwe dataset. Het lijkt me leuk om straks in het kader van de Duisenbergleerstoel ook hierover met de studenten verder onderzoek te doen."
Duisenberg leerstoel
Een van Smets' taken op de ECB is de communicatie en interactie met de internationale academische onderzoekswereld te bevorderen: "Ik vind het dan ook heel leuk en belangrijk om nog zelf een voet in de academische wereld te hebben. De Duisenbergleerstoel is daarvoor een ideaal platform. Ik kom een aantal keren per semester naar Groningen. Een van mijn plannen is om een cursus te geven over het bouwen en schatten van dynamische algemene evenwichtsmodellen voor de analyse van geldbeleid. Naast de cursus, ga ik ook studenten begeleiden en geef ik een aantal seminars."
Oratie
Sprekers: prof.dr. Frank Smets en dr. Nout Wellink
Datum en tijd: maandag 16 maart 2009, 16.15 uur
Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Zie ook: persbericht (16 februari 2009) - Directeur onderzoek ECB, prof. Smets, op nieuwe Duisenbergleerstoel
Laatst gewijzigd: | 06 december 2019 11:55 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.