Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Directeur onderzoek ECB, prof. Smets, op nieuwe Duisenbergleerstoel

16 februari 2009
Prof. Frank Smets
Prof. Frank Smets

Prof. Frank Smets is als hoogleraar honorair benoemd op de nieuwe Duisenbergleerstoel aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Smets is directeur onderzoek bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt en visiting professor in Gent. De nieuwe leerstoel is ingesteld om Wim Duisenberg, oud-minister van Financiën en oud-president van zowel de Europese Centrale Bank als De Nederlandsche Bank te herdenken. Duisenberg studeerde in 1961 cum laude af in de economie aan de Groningse faculteit.

Met het instellen van de Duisenberg-leerstoel benadrukt de Faculteit bovendien het belang dat zij hecht aan de vakgebieden macro- en monetaire economie. Professor Frank Smets wordt voor vijf jaar benoemd op deze leerstoel en houdt zijn oratie op 16 maart 2009.

Europese top

Decaan van de faculteit, prof. Elmer Sterken benadrukt dat de faculteit erg content is dat professor Smets de nieuwe leerstoel gaat bekleden: "Frank Smets is een toponderzoeker op het gebied van de macro-economie. De macro-economie omvat onder andere ook de monetaire economie, waarin men bijvoorbeeld de interacties tussen de financiële en de reële economie en het beleid van centrale banken analyseert. Smets levert een voorname bijdrage aan de kennisontwikkeling in dit vakgebied en kan Groningen verder helpen naar de top."

Smets komt een aantal keer per jaar naar Groningen, onder andere om gastspreker te zijn en om een promovendi-cursus te geven.

Smets

Frank R. Smets (België, 1964) studeerde in Gent en promoveerde aan Yale University in 1993. Daarna werd hij docent aan de universiteit van Basel en onderzoeker bij de Bank For International Settlements in Zwitserland. Smets is sinds 1998 verbonden aan de ECB, sinds 2005 als Deputy Director General van het Directorate General Research. Hij is hoofd van de onderzoeksafdeling (met 56 medewerkers, waarvan 40 onderzoekers) die beleidsondersteunend economisch onderzoek verricht. Sinds 2000 is Smets bovendien visiting professor in monetaire economie aan de Universiteit van Gent.

Duisenbergleerstoel

Wim Duisenberg (1935-2005) wordt door politici en financieel experts uit het verleden en het heden geroemd om zijn staat van dienst. Hij wordt gezien als de drijvende factor bij het stand komen van de Europese monetaire unie en de invoering van de gemeenschappelijke Europese munteenheid. De Faculteit eert en gedenkt Duisenberg met de instelling van de leerstoel.

Elmer Sterken: "Wim Duisenberg was waarschijnlijk de beroemdste alumnus van onze faculteit. Het is mooi dat zijn naam voortleeft in deze leerstoel. Het is nog mooier dat deze leerstoel Groningen in verbinding brengt met Europa in het algemeen en de door Duisenberg geliefde ECB in het bijzonder."

Noot voor de pers

Voor meer informatie: prof.dr. Elmer Sterken

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws