Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

De vertrouwenscrisis. S. Knepper; J. Kortenray ...met een bijdrage van oa. Douwe Draaisma

05 november 2008
.
.

De vertrouwenscrisis. S. Knepper; J. Kortenray ...met een bijdrage van oa. Douwe Draaisma

Auteur S. Knepper; J. Kortenray
Aantal pagina's 207
Uitgever Meulenhoff, Uitgeverij
Publicatiedatum 05-11-2008
ISBN/ISBN13 9789029083751

In De vertrouwenscrisis. Over het krakend fundament van de samenleving laten twintig vooraanstaande wetenschappers en publicisten hun licht schijnen over uiteenlopende aspecten van de ‘vertrouwenscrisis’ in ons land.
Als vertrouwen het sociaal kapitaal van een samenleving is, slinkt het vermogen van bv Nederland in een verbazingwekkend tempo. Op tal van maatschappelijke terreinen, van politiek en economie tot opvoeding en onderwijs, lijkt het vertrouwen zoek of op z’n minst zwaar beschadigd.

Ontwikkelingen als individualisering, arbeidsflexibilisering, consumentisme en schaalvergroting eisen onmiskenbaar hun tol. Veelzeggend is ook de opkomst van politieke stromingen die gevoelens van argwaan en achterdocht weten te mobiliseren.
Tegelijkertijd valt bij de overheid een overmatig, naïef aandoend vertrouwen te constateren in bijvoorbeeld het corrigerend vermogen van de vrije markt. Even verbazingwekkend is het vertrouwen dat politici en onderzoeksbureaus stellen in het vermogen van ‘gewone’ burgers om keuzen te maken op terreinen die zelfs voor specialisten nauwelijks te overzien zijn.

Met bijdragen van onder anderen Abram de Swaan, Ger Groot, Hans Achterhuis, Douwe Draaisma, James Kennedy, Frank Ankersmit, Margot Trappenburg, Désanne van Brederode, Jaap van Heerden en Dick Pels.

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 06 oktober 2021

  Alumni interview - Vijf lessen uit de loopbaan van Riekje Stokes

  Riekje Stokes (56) studeerde psychologie en specialiseerde zich in de psychologische gespreksvoering. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf, Stokes Verhoor Strategie, en traint, coacht en adviseert ze professionals die zich bezighouden met...

 • 05 oktober 2021

  Hoe doorstaan anorexiapatiënten honger?

  Eten. Ons lichaam kan niet zonder en schreeuwt erom als dat nodig is. Hoe kan het dat mensen met anorexia deze natuurlijke behoefte zo sterk weten te onderdrukken? Dat onderzoekt psycholoog Klaske Glashouwer. Zij vermoedt dat ze van hun eigen...

 • 28 september 2021

  Onderzoeker met idealen werkt aan praktijktoepassing

  Sociaal psycholoog Nina Hansen is een doener. Ze past het liefst theoretische inzichten uit onderzoek in de praktijk toe, zodat dat leidt tot direct bruikbare aanbevelingen. ‘Ik wil de verbinding tussen de wetenschap en de praktijk bevorderen.’