Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoek naar prestaties en functioneren bestuur pensioenfondsen

16 september 2008

Montae en het Corporate Governance Insights Centre van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaan samen onderzoek doen naar het functioneren van pensioenfondsbesturen. Het onderzoek moet leiden tot praktisch relevante en wetenschappelijk onderbouwde resultaten en ‘best practices’, waarmee ieder pensioenfondsbestuur zijn voordeel kan doen.

De nadruk in het onderzoek ligt op wat zich in de praktijk aan de bestuurstafel afspeelt, de zogenaamde ‘black box’. Elementen van het onderzoek zijn de wijze van samenwerken, taak- en rolopvatting, de rol van voorzitter, deskundigheid, maar ook bijvoorbeeld tijdsbesteding van bestuursleden. Centraal daarbij staan vragen als: Wat is een goed functionerend bestuur? Hoe kan dat worden verbeterd? Welk effect heeft het functioneren van het bestuur op de prestaties van het fonds?

De samenwerking tussen de RUG en Montae is onlangs van start gegaan met de ontwikkeling van de zogeheten Board Functioning Index, een online instrument waarmee besturen hun eigen functioneren kunnen evalueren. De rol van Montae in het samenwerkingsverband is de inbreng van praktijkkennis van pensioenfondsen en hun besturen. Het expertisecentrum CGIC brengt wetenschappelijke kennis en ervaring vanuit haar multidisciplinaire visie op bestuursfunctioneren.

Het CGIC is een expertisecentrum van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en is opgericht in september 2007. Het expertisecentrum brengt onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, management, strategie, finance en accounting. De onderzoekers vinden elkaar in hun belangstelling voor governance-onderzoek en de toepassingsgerichtheid ervan.


Montae is een onafhankelijke dienstverlener, werkzaam in de collectieve pensioenwereld. Montae ondersteunt organisaties in de pensioensector met specialistische kennis op het gebied van vermogensbeheer, actuariaat, pensioenrecht, organisatie en management en communicatie. Het Montae Bestuurscentrum is een nieuwe poot van Montae die zich focust op alle aspecten van dienstverlening voor pensioenfondsbesturen.

Meer informatie: GCIC, dr. Theo Postma

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...