Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoek naar prestaties en functioneren bestuur pensioenfondsen

16 september 2008

Montae en het Corporate Governance Insights Centre van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaan samen onderzoek doen naar het functioneren van pensioenfondsbesturen. Het onderzoek moet leiden tot praktisch relevante en wetenschappelijk onderbouwde resultaten en ‘best practices’, waarmee ieder pensioenfondsbestuur zijn voordeel kan doen.

De nadruk in het onderzoek ligt op wat zich in de praktijk aan de bestuurstafel afspeelt, de zogenaamde ‘black box’. Elementen van het onderzoek zijn de wijze van samenwerken, taak- en rolopvatting, de rol van voorzitter, deskundigheid, maar ook bijvoorbeeld tijdsbesteding van bestuursleden. Centraal daarbij staan vragen als: Wat is een goed functionerend bestuur? Hoe kan dat worden verbeterd? Welk effect heeft het functioneren van het bestuur op de prestaties van het fonds?

De samenwerking tussen de RUG en Montae is onlangs van start gegaan met de ontwikkeling van de zogeheten Board Functioning Index, een online instrument waarmee besturen hun eigen functioneren kunnen evalueren. De rol van Montae in het samenwerkingsverband is de inbreng van praktijkkennis van pensioenfondsen en hun besturen. Het expertisecentrum CGIC brengt wetenschappelijke kennis en ervaring vanuit haar multidisciplinaire visie op bestuursfunctioneren.

Het CGIC is een expertisecentrum van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en is opgericht in september 2007. Het expertisecentrum brengt onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, management, strategie, finance en accounting. De onderzoekers vinden elkaar in hun belangstelling voor governance-onderzoek en de toepassingsgerichtheid ervan.


Montae is een onafhankelijke dienstverlener, werkzaam in de collectieve pensioenwereld. Montae ondersteunt organisaties in de pensioensector met specialistische kennis op het gebied van vermogensbeheer, actuariaat, pensioenrecht, organisatie en management en communicatie. Het Montae Bestuurscentrum is een nieuwe poot van Montae die zich focust op alle aspecten van dienstverlening voor pensioenfondsbesturen.

Meer informatie: GCIC, dr. Theo Postma

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printView this page in: English

Meer nieuws