Oratie - Chemie of chaos: uitdagingen bij het realiseren van groepspotentieel
Wanneer mensen hun krachten bundelen en collectief aan uitdagingen werken, zijn ze soms in staat om uitzonderlijke dingen te bereiken. Denk aan grote wetenschappelijke doorbraken en technologische ontwikkelingen. Maar soms leidt het het werken in groepen ook tot chaos en rampzalige gebeurtenissen.
In zijn oratie op 1 april as. zet hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie Gerben van der Vegt uiteen welke factoren zorgen voor chemie en welke factoren leiden tot chaos. Hij identificeert drie factoren die er voor kunnen zorgen dat groepen beter presteren dan individuen: 1. het verdelen van taken en verantwoordelijkheden, 2. het gezamenlijk verwerken van informatie en 3. de diversiteit aan meningen en perspectieven binnen groepen.
Van der Vegt gaat ook in op empirisch onderzoek waaruit blijkt dat het niet goed ‘managen’ van deze factoren soms tot problemen in de onderlinge samenwerking leidt. Meer dan vijftig jaar groepsdynamisch onderzoek biedt een schat aan informatie en instrumenten die kunnen worden gebruikt voor het realiseren van de voordelen en minimaliseren van de nadelen van het werken in groepen.
Het recent opgerichte Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, waar Van der Vegt deel van uitmaakt, gaat de komende jaren aandacht besteden aan het uitbouwen van bestaande groepsdynamische kennis en de implementatie en toepassing daarvan in het bedrijfsleven.
Oratie |
---|
Datum, tijd en plaats: 1 april 2008, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen Titel: Chemie of chaos: uitdagingen bij het realiseren van groepspotentieel |
> Zie ook: Van der Vegt hoogleraar Work and organizational psychology [13 mrt 2007]
Laatst gewijzigd: | 06 december 2019 11:48 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.