Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Van der Vegt hoogleraar Work and organizational psychology

13 maart 2007
Gerben van der Vegt
Gerben van der Vegt

Dr. Gerben van der Vegt (38) is benoemd tot hoogleraar Work and organizational psychology in business and economics aan de Faculteit Bedrijfskunde. Hij doet veel onderzoek naar het functioneren van teams die een diversiteit kennen op het gebied van kennis en vaardigheden van de teamleden.

"Het gaat in mijn onderzoek onder andere om vragen als: hoe kun je optimaal gebruik maken van elkaars kennis en vaardigheden, wanneer leren teamleden van elkaar en is iedereen op de hoogte van elkaars expertise", vertelt Van der Vegt, "of wat gebeurt er als teamleden vetrekken en nieuwe binnenkomen. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de betrokkenheid bij het team, de onderlinge communicatie of voor eventuele conflicten. Daarnaast is een belangrijk onderzoeksonderwerp het leidinggeven aan teams. Hoe goed zijn leidinggevenden in staat hun eigen gedrag in te schatten en in welke mate kunnen teamleden leiderschapstaken van de manager overnemen, zoals motiveren, controleren of het onderhouden van externe contacten."

TNO

Van der Vegt  studeerde sociale en organisatiepsychologie in Utrecht en promoveerde in 1998 in Groningen op hetzelfde vakgebied. Na twee jaar als consultant/researcher te hebben gewerkt bij TNO in Soesterberg, keerde hij terug bij de faculteit als KNAW fellow. In 2004 begon hij als Universitair hoofddocent bij de faculteit Bedrijfskunde waar hij nu is benoemd tot hoogleraar.

Colleges

Hij geeft onderwijs in het masterprogramma Human Resource Management en in de Research Master van de faculteit. "In mijn colleges gaat het over instrumenten van personeelsbeleid", zegt de hoogleraar, "Hoe werf en behoud je bijvoorbeeld talent of wat zijn de effecten van verschillende soorten feedback voor het teamfunctioneren." Zijn periode bij TNO beschouwt Van der Vegt als een 'mixed blessing': "Ik deed contractonderzoek voor de overheid, zoals onderzoek naar de effecten van stresstraining voor groepen militairen, maar ik miste op den duur de theoretische diepgang in het onderzoek. Aan de andere kant heb ik gedurende deze periode veel dingen geleerd zoals het tegelijk draaiend kunnen houden van verschillende projecten. Ik maak in mijn colleges en onderzoek graag gebruik van dergelijke ervaringen."

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51
printView this page in: English

Meer nieuws