Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Proefschrift B.M. Redda: privatisering in ontwikkelingslanden

25 september 2007

Instanties als de Wereldbank en het IMF stimuleren ontwikkelingslanden om staatsbedrijven te privatiseren. Zij menen zo problemen op te lossen die verbonden zijn aan het staatseigendom van deze ondernemingen. Vooral het Management Control System en de prestaties van de onderneming zouden sterk verbeteren. Voorstanders van privatisering gaan echter voorbij aan de invloed van de interne en externe context van privatiseringsoperaties in ontwikkelingslanden, zegt Bereket Redda in zijn proefschrift.

Doel van zijn onderzoek is om, op basis van drie case studies in Eritrea, meer inzicht te krijgen in de invloed van de context op privatisering, de daarmee samenhangende veranderingen in het Management Control System en de prestaties van de onderneming. Uit zijn onderzoek blijkt dat vooral samenwerking tussen buitenlandse, multinationale ondernemingen en lokale ondernemers een positief effect heeft op de resultaten van privatisering. Negatieve invloeden zijn vooral uitvoerige regelgeving en bemoeienis van de overheid en politieke instabiliteit. Vooral aanhoudende oorlogsdreiging is een belangrijke negatieve factor.

Curriculum vitae

Bereket Redda (Eritrea, 1969) studeerde bedrijskunde in Groningen. Het onderzoek werd verricht bij de afdeling Financieel Management. Hij promoveert op 4 oktober 2007 (14.45 uur) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof.dr. J. van der Meer-Kooistra. (Locatie: Lutherse Kerk, Haddingestraat 23, Groningen). De titel van het proefschrift luidt: Post-privatisation changes in management control system practices, firm activities and performance.

Informatie
Bereket Redda, tel. 050-363 70 79, e-mail: b.m.redda@rug.nl (werk)

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51
printView this page in: English

Meer nieuws