Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof. Oosterhaven bij debat: Is er leven na de zweeftrein?

18 mei 2007

Met het verschijnen van het rapport van de commissie-Duivesteijn werd eind 2004 alle Noordelijke hoop op een snelle verbinding met de Randstad de bodem ingeslagen. Maar in het nieuwe regeerakkoord is de Zuiderzeelijn terug van weggeweest: 'De afspraken met Noord-Nederland over economische structuurversterking door een snelle Zuiderzeelijn-spoorverbinding zullen worden nagekomen.'

In alle ophef over zweeftreinen en Randstadverbindingen zouden we haast vergeten dat infrastructuur veel meer is dan alleen die snelle trein. Waar liggen voor Noord-Nederland de echte opgaven? Waar liggen de problemen en wat staat ons de komende tien jaar te wachten op infrastructuurgebied? Verdubbelen we de Zuidelijke ringweg of investeren we liever in een lightrail, transferia en snelle fietsverbindingen en een kabelbaan? En - welke oplossing we ook kiezen - volstaan we met het simpelweg realiseren van voldoende kilometers, of besteden we ook aandacht aan een verantwoorde inpassing van wegen en rails in het (stedelijke) landschap?

Vervoerseconoom Jan Oosterhaven van de faculteit leidt het thema in waarna een deskundig panel de degens kruist over deze en andere vragen. Aanwezig zijn: Pieter Hofstra, verkeersdeskundige en voormalig VVD-Tweedekamerlid, Karin Dekker, wethouder Verkeer en Vervoer in Groningen, Sacha Schram van HKB Stedenbouwkundigen en David van Zelm van Eldik, hoofd Steunpunt Routeontwerp (ministeries van VROM, LNV en V&W). Voorzitter is oud-wethouder Willem Smink.

Titel : Is er leven na de zweeftrein? Verkeer en vervoer in Groningen

Datum en tijd : donderdag 24 mei, 20.00 – 22.00 uur

Plaats : Puddingfabriek, Viaductstraat 3a, Groningen

Informatie : DwarsDiep, Politiek & Cultureel Debatcentrum Groningen, tel. (050) 363 5463, www.dwarsdiep.nl

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51

Meer nieuws