Oratie prof. Knot: 'Eén plus één is anderhalf: de waardering van financiële conglomeraten'

In zijn oratie op 6 maart 2007 behandelde Klaas Knot, hoogleraar Geld- en bankwezen bij de economische faculteit, de zogenoemde "financial conglomerate discount", de empirische observatie dat in de beurskoersen van grote financiële conglomeraten sprake lijkt te zijn van structurele onderwaardering. Daar waar je zou verwachten dat gemengde conglomeraten vooral worden gevormd om een bepaalde meerwaarde tussen bankieren en verzekeren te creëren, blijkt deze meerwaarde tot dusverre niet bij de aandeelhouders terecht te komen.
Bij de bepaling van de toegevoegde waarde van een financieel conglomeraat is sprake van een kosten-baten analyse. De baten van conglomeraatvorming worden in belangrijke mate bepaald door de diversificatie van verwachte opbrengsten, kasstromen, of de daarmee samenhangende risico's. De kosten zijn vooral gelegen in de toegenomen complexiteit van de aansturing en de beheersing van de verschillende activiteiten binnen het conglomeraat.
Knot geeft eerst een korte historische schets van het fenomeen conglomeraatvorming in Europa. Vervolgens analyseert hij het relatieve koersbeloop van de 45 grootste beursgenoteerde financiële conglomeraten ten opzichte van pure banken en pure verzekeraars. Hij concludeert dat inderdaad sprake is van een beperkte onderwaardering van gemengde bankverzekeraars, zij het dat deze kleiner is dan eerder empirisch onderzoek suggereert. Vervolgens identificeert hij drie mogelijke verklaringen voor de onderwaardering van financiële conglomeraten, te weten i) een lagere winstgevendheid van de instelling als geheel als gevolg van bijvoorbeeld inefficiënt investeringsgedrag; ii) lagere winstuitkeringen aan aandeelhouders als gevolg van een lager risicoprofiel en daardoor tevens minder kans op positieve uitschieters; of iii) een hoger vereist rendement als gevolg van onvoldoende begrip bij beleggers voor de businesscase van financiële conglomeraten.
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:14 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.