Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie prof. Knot: 'Eén plus één is anderhalf: de waardering van financiële conglomeraten'

07 maart 2007
Klaas Knot
Klaas Knot

In zijn oratie op 6 maart 2007 behandelde Klaas Knot, hoogleraar Geld- en bankwezen bij de economische faculteit, de zogenoemde "financial conglomerate discount", de empirische observatie dat in de beurskoersen van grote financiële conglomeraten sprake lijkt te zijn van structurele onderwaardering. Daar waar je zou verwachten dat gemengde conglomeraten vooral worden gevormd om een bepaalde meerwaarde tussen bankieren en verzekeren te creëren, blijkt deze meerwaarde tot dusverre niet bij de aandeelhouders terecht te komen.

Bij de bepaling van de toegevoegde waarde van een financieel conglomeraat is sprake van een kosten-baten analyse. De baten van conglomeraatvorming worden in belangrijke mate bepaald door de diversificatie van verwachte opbrengsten, kasstromen, of de daarmee samenhangende risico's. De kosten zijn vooral gelegen in de toegenomen complexiteit van de aansturing en de beheersing van de verschillende activiteiten binnen het conglomeraat.

Knot geeft eerst een korte historische schets van het fenomeen conglomeraatvorming in Europa. Vervolgens analyseert hij het relatieve koersbeloop van de 45 grootste beursgenoteerde financiële conglomeraten ten opzichte van pure banken en pure verzekeraars. Hij concludeert dat inderdaad sprake is van een beperkte onderwaardering van gemengde bankverzekeraars, zij het dat deze kleiner is dan eerder empirisch onderzoek suggereert. Vervolgens identificeert hij drie mogelijke verklaringen voor de onderwaardering van financiële conglomeraten, te weten i) een lagere winstgevendheid van de instelling als geheel als gevolg van bijvoorbeeld inefficiënt investeringsgedrag; ii) lagere winstuitkeringen aan aandeelhouders als gevolg van een lager risicoprofiel en daardoor tevens minder kans op positieve uitschieters; of iii) een hoger vereist rendement als gevolg van onvoldoende begrip bij beleggers voor de businesscase van financiële conglomeraten.

Download de volledige oratie tekst

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...