Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Proefschrift: 'Beter zoeken met BnB'

08 februari 2007

Als de code van een cijferslot zoek is, kan het alleen geopend worden door alle cijfercombinaties langs te gaan. In het slechtste geval is de laatste combinatie de juiste. Echter, als de code uit tien cijfers bestaat, moeten tien miljard mogelijkheden bekeken worden. De zogenaamde 'NP-lastige' problemen in het proefschrift van Marcel Turkensteen zijn vergelijkbaar met het 'cijferslotprobleem'. Ook bij deze problemen is het aantal mogelijkheden buitensporig groot.

Cijferslot
Cijferslot

De kunst is derhalve om de zoekruimte op een slimme manier af te tasten. Bij de Branch and Bound (BnB) methode wordt dit gedaan door de zoekruimte op te splitsen in kleinere deelgebieden. Turkensteen past de BnB methode onder andere toe bij het handelsreizigersprobleem, waarbij een kortste route door een verzameling plaatsen bepaald moet worden. Dit probleem is in algemene vorm nog steeds niet opgelost. De economische gevolgen kunnen groot zijn: zo staat nog steeds niet vast of bijvoorbeeld een routeplanner vrachtwagens optimaal laat rondrijden. De huidige BnB-methoden worden in dit proefschrift met name verbeterd door niet naar de kosten van een verbinding te kijken, maar naar de kostentoename als een verbinding niet gebruikt wordt: de boventolerantie.

 

Curriculum vitae
Marcel Turkensteen (Tolbert, 1979) studeerde econometrie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Marketing en SOM. Turkensteen promoveert op 15 februari 2007 (13.15 uur) tot doctor economische wetenschappen in de bij prof.dr. G. Sierksma. De titel van het proefschrift is: Advanced analysis of branch and bound algorithms.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51

Meer nieuws