Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsMaster en PhD opleidingenGeneeskunde
Header image Geneeskunde

Geneeskunde

Tijdens de master werk je in het ziekenhuis en word je opgeleid tot basisarts. Er zijn twee routes naar de master. Via het behalen van je bachelor en via een schakeljaar, de "zij-instroom".

Zij-instroom = verkort geneeskunde studeren in Groningen. Had je altijd al geneeskunde willen studeren? Ben je drie keer uitgeloot? Wil je een carrière-switch maken? Ben je geïnteresseerd in een verkort vierjarig studietraject? Dan is de zij-instroom Geneeskunde voor jou een must. Het UMCG is in september 2014 gestart met een zij-instroomjaar geneeskunde voor een selecte groep cursisten en studenten (ca.40). Zij volgen een brugjaar en daarna de masteropleiding geneeskunde. Totale studieduur: 4 jaar. Kijk voor meer informatie op de ZIG-site.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Geneeskunde
Type opleiding
Master
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
66551
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Medische wetenschappen
Waarom dit programma in Groningen?
Programma

Curriculum

De master bestaat uit coschappen en stages bij verschillende afdelingen in ziekenhuizen, sociaal geneeskundige instellingen en huisartspraktijken. Na het afronden ben je basisarts. Daarna volgt specialisatie. Bijvoorbeeld als huisarts of chirurg.

Het eerste jaar van de Master bestaat uit 4 stages, de juniorschappen. Deze klinische stages vinden plaats in het Martini ziekenhuis en in het UMCG of in één van de satellietziekenhuizen. De juniorcoschappen duren steeds 10 weken, verdeeld in 5 weken in het klinisch trainingscentrum van het UMCG en 5 weken klinische stage in het ziekenhuis. Jaar 2 van de Master bestaat uit 10 tot 12 seniorcoschappen in een ziekenhuis in Noord Nederland, Oldenburg (Dld.) of Curaçao. Jaar 3 van de Master is het jaar van de specialisatie en bestaat uit de Semi-artstage van 20 weken en de Stage Wetenschap, ook van 20 weken.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Bachelor diploma Geneeskunde

minimum kennisGeen verdere informatie
vooropleiding

Zij-instroom = verkort geneeskunde studeren in Groningen. Ben jij iemand die graag geneeskunde had willen studeren, maar voor wie het er niet van gekomen is? Ben je drie keer uitgeloot? Heb je eerst iets anders gedaan en wil je een carrière-switch maken. Voel jij je een dokter in de dop? Ben je geïnteresseerd in een verkort vierjarig studietraject? Dan is Zij-instroom Geneeskunde voor jou een must. Het UMCG start in september 2014 voor de dertiende maal met een zij-instroomjaar geneeskunde voor een selecte groep cursisten en studenten, plus/minus veertig. Deze cursisten en studenten volgen een brugjaar en beginnen dan aan de masteropleiding (laatste drie jaar) van de studie geneeskunde. Totale studieduur: vier jaar . Kijk voor meer informatie op de ZIG-site: http://www.rug.nl/umcg/education/medicine/lateral-entry/

Doorstroommogelijkheden

VooropleidingOrganisatieInstroom
GeneeskundeRijksuniversiteit GroningenDrempelloze toelating

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

To be admitted to the Master's programme in Medicine you need a Bachelor's degree in Medicine attained at the University of Groningen.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 32000voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 32000voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Na je master Geneeskunde ben je basisarts. Hierna kun je solliciteren naar een opleidingsplaats waarbinnen je je specialiseert tot bijvoorbeeld huisarts, kinderarts of oogarts. Je kun ook bedrijfsgeneeskundige of psychiater worden. Daarnaast kun je wetenschappelijk onderzoek gaan doen, bijvoorbeeld naar aangeboren afwijkingen of aids. Andere beroepsmogelijkheden zijn docent of beleidsfunctionaris binnen een ziekenhuis of bij de overheid.

Onderzoek
Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
MasterdagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Geneeskunde, neem dan contact op: