En toen brak de pleuris uit
Waaraan stierven mensen in de tweede helft van de negentiende eeuw? Wie weet dat mensen in die tijd leefden en overleefden in volle huizen, vochtige kelders en vuile straten in Amsterdam, krijgt al een vermoeden. Mayra Murkens en Owen Lammertink doken in dit verleden. Het leverde fascinerende verhalen op. Die zijn nu te lezen in het boek ‘En toen brak de pleuris uit’ dat
begin deze maand verscheen.
Historicus Owen Lammertink ontdekte een unieke bron: het Doodsoorzakenregister in het Stadsarchief van Amsterdam. De data die het project oplevert zijn voor iedereen beschikbaar en kunnen worden gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld epidemieën. Vanuit de Faculteit der Letteren was Mayra Murkens bij het project betrokken.
Fascinerend en tragisch
Stierven in de negentiende eeuw arme stadsbewoners eerder dan de welgestelden? En aan welke ziektes en kwalen? Beide onderzoekers beantwoorden deze en meer vragen aan de hand van fascinerende en tragische verhalen van gewone stadsbewoners, zoals dienstbodes, diamantslijpers, sekswerkers, pleegzusters, geneesheren en een zilversmid.
Een groot deel van de Amsterdammers leefde rond het midden van de
negentiende eeuw onder erbarmelijke omstandigheden. Arbeiderswijken waren
volgepakt, huizen werden slecht geventileerd, er was grote armoede, met
voedselschaarste tot gevolg, en rioleringen en waterleidingen waren er nauwelijks.
Cholera in Amsterdam
Het boek geeft al deze ellende ineens een gezicht. Bijvoorbeeld in de persoon van de tweeëndertigjarige Johannes Roelofs wiens leven in juli 1866 in korte tijd drastisch veranderde. Binnen enkele dagen had hij zijn vrouw en twee van zijn kinderen moeten begraven. Ze waren allemaal ten prooi gevallen aan de
cholera-epidemie, die naar verluidt op 27 april via de haven de hoofdstad had bereikt. Dat jaar overleden er in Amsterdam maar liefst 1098 inwoners aan deze zeer besmettelijke ziekte.
Uitgeverij Meulenhoff bracht met En toen brak de pleuris uit een boek uit dat een fascinerende geschiedenis van leefomstandigheden in de grote stad van vroeger schets.
Laatst gewijzigd: | 16 mei 2025 14:18 |
Meer nieuws
-
13 mei 2025
Europese veiligheid: kans en bedreiging voor de democratie
Hoe sterk is onze democratie? Wat er nu op het wereldtoneel gebeurt, is daarvoor bepalend, betoogt Pieter de Wilde, hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
08 mei 2025
Prof. dr. Petra Hendriks verkozen tot lid Academia Europaea
Prof. dr. Petra Hendriks, hoogleraar Semantiek en Cognitie aan de Faculteit der Letteren en directeur van het Center for Language and Cognition Groningen (CLCG), is verkozen tot lid van de prestigieuze Academia Europaea.
-
01 mei 2025
AI en vrijheid van meningsuiting
Zaterdag 3 mei is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Een dag om ons bewust te zijn van het belang van persvrijheid en van onze plicht om die vrijheid van meningsuiting te respecteren en te beschermen. Die bewustwording is geen overbodige luxe...