Video: de donkere kanten van ons verleden
Historici dr. Anjana Singh en Bram Tánczos, beiden van de Faculteit der Letteren van de RUG, en Lieuwe Jongsma, conservator van het Groninger Museum, deden onderzoek naar het slavernijverleden van de stad Groningen in opdracht van de gemeente Groningen.
Uit hun onderzoek blijkt dat de gemeenteraad van Groningen en verschillende inwoners van Groningen betrokken waren bij de handel in en exploitatie van tot slaaf gemaakte mensen, en financieel direct en indirect hebben geprofiteerd van de handel in tot slaaf gemaakte mensen in Azië, Afrika en Amerika. In reactie op het onderzoek heeft de gemeente Groningen excuses aangeboden voor de rol die het stadsbestuur heeft gespeeld in het slavernijverleden.
In deze video vertelt Anjana Singh over de donkere kanten van ons verleden.
Laatst gewijzigd: | 01 juli 2024 17:28 |
Meer nieuws
-
10 juli 2025
Vanaf 2026 nieuw bachelorprogramma Fries in Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de provincie Fryslân tekenen op 10 juli een convenant waardoor het vanaf september...
-
03 juli 2025
Forse subsidie Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe
In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich...
-
02 juli 2025
Met NWO-subsidie zet JUST ART kunst in voor transitie klimaatrechtvaardigheid
JUST ARTontvangt 6,8 miljoen euro als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda om kunst in het centrum van klimaatrechtvaardigheid te plaatsen.