Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Meer dan 200.000 deelnemers voor de MOOC Introduction to Dutch!

03 april 2020

Een mooi bericht in lastige tijden: de gratis MOOC Introduction to Dutch heeft voor de 17e keer gedraaid en het totale aantal deelnemers is nu de 200.000 gepasseerd! Precies 200.294 mensen van over de hele wereld hebben zo kennis kunnen maken met de Nederlandse taal en met de RUG. Juist in deze tijd van gedwongen afstandsonderwijs blijkt de MOOC in een behoefte te voorzien. Sinds de eerste run van de MOOC in 2015 is de populariteit snel gestegen en is hij in de top 100 van de beste MOOCs allertijden terechtgekomen.

Wat verklaart deze populariteit? We stelden coördinator Margriet Hidding van het Talencentrum een aantal vragen hierover.

MOOC - 200.000 deelnemers

Wat verklaart dit grote succes?

“Door een goede combinatie van allerlei soorten oefeningen leren deelnemers veel in korte tijd. De MOOC werd in eerste instantie ontwikkeld voor toekomstige medewerkers en studenten van de RUG. Zij konden zo alvast kennismaken met het Nederlands. Het deelnemersaantal van de eerste run overtrof onze verwachtingen – meer dan 34.000! We waren de eerste vreemdetaalcursus op Futurelearn en dat verklaart voor een deel dit enorme aantal. Inmiddels zijn er meer taalcursussen, maar onze MOOC blijft onverminderd populair.”

Wie zijn de deelnemers?

“Deelnemers komen uit alle landen van de wereld; de meesten komen uit Nederland zelf, maar ook uit het VK, de VS en uit allerlei andere landen. Naast de oorspronkelijke doelgroep doen er ook veel mensen mee die de taal leren als hobby, of omdat ze familie hebben in Nederland, omdat ze hier op vakantie willen, of omdat ze hier komen wonen. Toen de MOOC startte in 2015 kwam net de stroom vluchtelingen uit Syrië op gang. We zijn hem toen daarom extra vaak gaan aanbieden en kregen berichten van mensen in de noodopvang die nog geen Nederlandse les hadden, maar via de MOOC op hun mobiel toch al konden starten met het leren van de taal. Dat was ontroerend.”

Welke feedback geven cursisten?

“De opzet van de cursus blijkt goed, een paar citaten uit de laatste run:”

This is a good course. It is organized very well and in such a way to make the understanding of this beautiful language clear and simple. It gave me the impetus to continue to improve my language skills in this language. I thank all those who have taken to this project.
It has been a great experience thus far, the course is extremely well structured. I found it very easy to follow, the Quizlet part is super helpful.
To be honest, I am quite surprised by the progress I've made in one week... I didn't know a word in Dutch and I am super motivated to keep going now that I started this course.

Op naar de 300.000 dus?

“Jazeker! We zijn nu bezig met een upgrade met nieuwe video's en meer oefeningen, maar de structuur en de opzet blijven ongewijzigd. Het is leuk om te zien dat mensen elkaar helpen met vragen die ze hebben, bijvoorbeeld over grammatica, via de berichten die ze elkaar sturen. Juist in deze tijd van gedwongen thuiszitten, verbindt de MOOC mensen met elkaar. Je ziet in de MOOC wat je verder in de wereld ook zou willen zien: mensen uit alle landen en met allerlei achtergronden helpen elkaar en dat maakt elke run weer tot een feest.”


Benieuwd naar de MOOC en zelf deelnemen? Je vindt alle informatie op de website van het Talencentrum.

De volgende MOOC staat gepland in augustus, maar wij kunnen nu alvast verklappen dat er in de tussentijd nog een MOOC zal worden georganiseerd! Dit omdat het in deze tijd in een grote behoefte voorziet. Wil je weten wanneer je je kunt inschrijven voor de MOOC? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

  • Update: de extra MOOC staat gepland voor 8 juni!
Laatst gewijzigd:01 september 2023 10:19
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...