Forse subsidie Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe

Niet iedereen kan meekomen in de steeds digitalere samenleving. En wie de aansluiting mist, kijkt aan tegen een groeiende achterstand. Een groot project rond digicoaches brengt daarin verandering. In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich inzetten om de digitale vaardigheden in de regio te vergroten. Het omvangrijke project kan rekenen op 2 miljoen euro per jaar.
Tijdens een succesvolle pilot vorig jaar in Veendam lieten vier digicoaches in Veendam en Pekela zien hoe krachtig persoonlijke, geduldige digitale ondersteuning dicht bij huis is. De coaches daar hielpen 225 mensen en gaven hen meer digitale zelfstandigheid. Deze mensen gaven ook aan dat zij zich minder eenzaam voelden. De digicoaches zelf deden belangrijke ervaringen op, versterkten hun positie op de arbeidsmarkt en konden doorstromen naar een betaalde baan of vervolgopleiding.
Sociale Agenda van Nij Begun
Binnen het project krijgen de digicoaches een tijdelijke baan om in hun eigen netwerk anderen dichtbij huis en informeel te helpen met de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden. Denk aan hulp bij het aanvragen van een DigiD, het invullen van formulieren of leren appen met familie. Daarnaast spelen ze een rol in het verwijzen naar non-formeel aanvullend leeraanbod bij bijvoorbeeld bibliotheken.
Het project is opgebouwd rond de aanpak rond digitale geletterdheid en inclusie in de Sociale Agenda van Nij Begun. Vanaf dit najaar komt er structureel financiering beschikbaar om in Groningen en Noord-Drenthe een netwerk van digicoaches op te bouwen. Inwoners met een bijstandsuitkering volgen een opleiding tot digicoach en krijgen vervolgens een betaalde baan om als digicoach aan de slag te gaan.
Kritische vaardigheden
Marcel Broersma, hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur, initiatiefnemer en voorzitter van de DLC, is ontzettend blij met de financiële steun vanuit Nij Begun. Broersma: ‘Er zijn 2,5 miljoen mensen in Nederland die de basisvaardigheden missen om echt toegang te hebben tot de online wereld. Eenzelfde aantal mist de kritische vaardigheden om te snappen wat werkt en wat niet werkt, wat de gevaren zijn, maar ook wat de mogelijkheden zijn van online communicatie. En daardoor kom je als burger steeds meer buiten spel te staan. Met dit project kunnen we bestaande lokale netwerken versterken en veel mensen weer betrekken bij onze digitale samenleving.’
Broersma was eerder de bedenker van een succesvolle proeftuin met digicoaches in Veendam en Pekela. Hij ontwierp vervolgens, samen met DLC programmacoördinatoren Arnout Ponsioen (Hanze) en Alex Smit (RUG), het plan om dit binnen de sociale agenda van Nij Begun uit te rollen in alle Groningse en Noord-Drentse gemeenten. Het Digital Inclusion Lab dat hij leidt, monitort, evalueert en onderzoekt de effectiviteit van het project.
Laatst gewijzigd: | 14 juli 2025 08:45 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
Hoe de ooit droge Middellandse Zee met water werd gevuld
Met behulp van hoge-resolutie landschapsevolutiemodellen toonden onderzoekers aan dat de Middellandse Zee zich al lang vóór de doorbraak van de Atlantische Oceaan begon te vullen.
-
10 juli 2025
Vanaf 2026 nieuw bachelorprogramma Fries in Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de provincie Fryslân tekenen op 10 juli een convenant waardoor het vanaf september...
-
02 juli 2025
Met NWO-subsidie zet JUST ART kunst in voor transitie klimaatrechtvaardigheid
JUST ARTontvangt 6,8 miljoen euro als onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda om kunst in het centrum van klimaatrechtvaardigheid te plaatsen.