Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Bouw Datacenter RUG bereikt hoogste punt

Weet jij een naam voor dit nieuwe RUG-gebouw?
19 januari 2021

Met het plaatsen van de laatste stalen constructiebalken heeft de bouw van het nieuwe Datacenter voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deze week het hoogste punt bereikt. Een bijzondere mijlpaal in deze periode vol coronabeperkingen, waarin het bouwproject tot nu toe ondanks alles goed op schema loopt. Medio juni 2021 wordt het project opgeleverd en na de inrichting kan het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de RUG het nieuwe Datacenter begin 2022 in gebruik nemen en servers gaan plaatsen. Er loopt nu een prijsvraag over de naam van het nieuwe gebouw.

Hoogste punt nieuwbouw Datacenter bereikt
Hoogste punt nieuwbouw Datacenter bereikt

Aannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft de afgelopen maanden goed kunnen doorwerken en naar verwachting is het gebouw begin maart al geheel wind- en waterdicht. Een belangrijke stap, want vanaf dat moment kan technisch dienstverlener ENGIE Services starten met het installatietechnische gedeelte van de bouw. Deze flinke opgave bestaat uit de installatie van grote noodstroomaggregaten, bekabeling, serverkasten en een energie-efficiënte koeloplossing.

Grootste digitale verhuizing van de RUG ooit

De roep om betrouwbare en grote dataopslag, supersnelle dataverwerking en hoogwaardige rekencapaciteit zal de komende jaren fors blijven stijgen binnen de universitaire wereld. Naast de capaciteit voor de huidige en toekomstige supercomputers komt er in het nieuwe Datacenter vervangende nieuwbouw voor kantoorautomatisering. Op deze manier realiseert de RUG een buitengewoon sterke infrastructuur voor onderzoek, onderwijs en ondersteuning.

De verhuizing van de oude Rekenhal aan het Landleven (1971) en van extern gehuurde capaciteit naar deze nieuwe faciliteit betekent de grootste digitale verhuisoperatie die de RUG ooit heeft gedaan. Een gedeelte van de bestaande apparatuur zal overigens naar de Smitsborg van het CIT verhuizen, waar het bestaande datacentrum een upgrade krijgt met onder andere betere stroomvoorziening en koeling.

Prijsvraag voor naamgeving

Het Datacenter heeft nog geen naam, en de RUG vraagt medewerkers, studenten en het publiek om een naam te bedenken, via deze prijsvraag:

Impressie van het nieuwe Datacenter
Impressie van het nieuwe Datacenter

Planning, bouwteam en advies

De bouw van het datacenter startte in september 2020 en begin 2022 zal het naar verwachting in gebruik zijn. ENGIE neemt samen met de partners (Bouwgroep Dijkstra Draisma, adviseur Zentrys, Dijkhuis ingenieurs en Team4architecten) de volledige realisatie voor haar rekening. Tijdens de aanbestedingen en de ontwerp- en uitvoeringsfase begeleidt installatietechnisch adviseur Deerns de universiteit.

Laatst gewijzigd:17 augustus 2021 14:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...