Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG, Hanzehogeschool en ACLO tekenen overeenkomst om nieuwbouw Sportcentrum mogelijk te maken

13 december 2021

Het huidige Sportcentrum op de Zernike Campus is verouderd, te klein en is energetisch niet meer van deze tijd. Reden voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool Groningen (Hanze) en ACLO Studentensport om dit indoor sportcomplex te vervangen. Hiertoe hebben bestuurders van de betrokken organisaties Hans Biemans (RUG), Petra Smeets (Hanze) en Bram Pikkemaat (ACLO) op vrijdag 10 december 2021 een overeenkomst ondertekend die vervangende nieuwbouw mogelijk maakt.

Smeets (Hanze), Pikkemaat (ACLO) en Biemans (RUG) zijn blij met de toekomstplannen voor het Sportcentrum
Smeets (Hanze), Pikkemaat (ACLO) en Biemans (RUG) zijn blij met de toekomstplannen voor het Sportcentrum

Het huidige Sportcentrum uit 1967 (ca. 10.000 m2 BVO) op Blauwborgje 16 is door de jaren heen meerdere malen uitgebreid en verbouwd om mee te kunnen groeien met (de wensen van) de sportende studentenpopulatie. Maar niet alleen de ruimtelijke grenzen van het complex zijn inmiddels ruimschoots bereikt, het complex en de installaties zijn ook flink verouderd. Daarom hebben de RUG, Hanze en ACLO vandaag meerjarenafspraken gemaakt om de organisatie en financiering van een nieuw sportcomplex mogelijk te maken. Een belangrijke stap voor alle studenten en medewerkers die gebruik maken van de sportfaciliteiten. Hiermee onderstrepen de partijen ook het belang van sport en bewegen, wat tijdens de coronacrisis alleen maar belangrijker is gebleken.

“Hier in Groningen hebben we in de loop der jaren een prachtige studentensporttraditie opgebouwd en zijn we met trots de grootste studentensportorganisatie van Europa. Door de stevige groei van het aantal studenten van de RUG en de Hanze dat bij ons wil sporten, merken wij wel dat het huidige sportcomplex niet toereikend is. Hierdoor moeten we steeds creatiever zijn om voldoende kwalitatief goede sporturen te kunnen bieden” aldus Bram Pikkemaat, als student voorzitter van het dagelijks bestuur van de ACLO. “Om het in sporttermen te zeggen: het huidige sportcomplex zit echt wel in de blessuretijd. We zijn dan ook ontzettend blij met de stap om een nieuw Sportcentrum te kunnen realiseren. Op deze manier kan de ACLO ook in de toekomst een aantrekkelijk sportaanbod blijven bieden aan de ruim 19.000 sportende studenten en 51 studentensportverenigingen.”

Sport belangrijk voor zelfontplooiing

Ook RUG-bestuurder Hans Biemans is blij met de nieuwe overeenkomst. “Sport en bewegen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en het mentale welzijn van onze studenten en medewerkers. Daarnaast weten we dat ons sportconcept dat vóór, dóór en mét studenten wordt georganiseerd, geweldige kansen biedt om jezelf te ontplooien, nieuwe mensen te ontmoeten en andere werkwijzen te leren kennen. Daar kun je je hele loopbaan profijt van hebben. Ook voor de ontwikkeling van een uitnodigende, levendige campus is een goed uitgerust Sportcentrum essentieel. Als universiteit investeren we daarom graag in het realiseren van verbeterde sportfaciliteiten.”

Gezonde en actieve samenleving

Naast het gebruik via de ACLO voor de vrijetijdssport wordt het Sportcentrum overdag veelvuldig gebruikt door het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. “We kijken ernaar uit om straks met onze sportopleidingen gebruik te kunnen maken van de nieuwe faciliteiten,” zegt Petra Smeets van de Hanze. “Sport wordt steeds belangrijker voor een gezonde en actieve samenleving. Er is grote behoefte aan innovatieve en goed opgeleide professionals die kunnen helpen bij initiatieven op gebied van sport en gezondheid. Een mooi voorbeeld waar we heel trots op zijn is het project ‘Tijd voor Toekomst’, waarbij we, in samenwerking met heel veel partners, kinderen op het Groningse platteland mee laten doen aan sportieve en culturele activiteiten. Hiermee kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen en bovendien een duurzame en gezonde leefstijl ontwikkelen.”

Vervolg

Nu de afspraken over onder meer de organisatie, exploitatie en financiën tussen de betrokken partijen zijn vastgelegd, kunnen de voorbereidingen starten voor het inventariseren van alle uitgangspunten voor het ontwerptraject. Belangrijke puzzel tijdens de ontwerpfase is de locatiekeuze op de Zernike Campus. Op basis daarvan kan ook richting worden gegeven aan de planning van het gehele project.

Huidige Sportcentrum dat in de toekomst wordt vervangen
Huidige Sportcentrum dat in de toekomst wordt vervangen
Laatst gewijzigd:13 december 2021 14:27
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...