Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Sociology

Sociale netwerken en gezond opgroeien

02 mei 2022

René Veenstra kan door het NWO-onderzoeksprogramma Zwaartekracht nieuw onderzoek doen naar het opgroeien van jongeren.

nwo_onderzoeksprogramma_zwaartekracht

Bij de aanvraag voor het onderzoeksproject Growing Up Together in Society (GUTS) was hoogleraar Sociologie René Veenstra een van de centrale aanvragers. Ook gedragswetenschapper Gert Stulp is bij dit project betrokken. Het doel van dit project is om te ontdekken hoe jongeren succesvol kunnen opgroeien en bijdragen aan de huidige en toekomstige maatschappij. Veenstra: “In het project ben ik leider van het onderzoeksthema waarbij we de invloed van het sociale netwerk gaan onderzoeken. Ik wil onderzoeken of jongeren elkaar selecteren op of juist elkaar beïnvloeden door de doelen die ze stellen, de motivatie om aan doelen vast te houden en hun capaciteiten om hun doelen, indien nodig, bij te stellen.”

Veenstra hoopt ook meer te bereiken: “Ik verwacht dat we met GUTS een nieuwe generatie onderzoekers gaan opleiden die met twee voeten in verschillende disciplines staan en daarmee grenzen kunnen verleggen.” Aan het project is in totaal €22.000.000 toegekend.

Over NWO Zwaartekracht

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). De selectieprocedure wordt uitgevoerd door NWO.

Laatst gewijzigd:09 september 2022 10:32

Meer nieuws

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.