Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Sociology

Publieksacademie Sociale Wetenschappen: Raakt Nederland steeds meer verdeeld?

21 april 2022
.

Corona, klimaat, zwarte piet, inkomensongelijkheid, Europa, migratie. De tegenstellingen in Nederland lijken steeds groter te worden. Maar is dat echt zo? En hoe ontstaat tweedeling eigenlijk? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de eerste editie van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen.

Ongenoegen en algoritmes

Tijdens de eerste aflevering van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen staat het thema polarisatie centraal. Psycholoog Tom Postmes vertelt over zijn onderzoek naar maatschappelijk ongenoegen, onrust en protest. Postmes is gespecialiseerd in groeps- en massagedrag en onderzoekt hoe vanuit het gedrag van individuen een collectief ontwikkelt. Daarnaast zal ook socioloog Andreas Flache aan het woord komen. Flache is gespecialiseerd in (digitale) sociale netwerken en sociale integratie. Zijn onderzoek gaat onder andere over de invloed van social media algoritmes op ons gedrag.


Grote vraagstukken

De Publieksacademie Sociale Wetenschappen is een nieuwe samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Dagblad van het Noorden. Onderzoekers en professionals gaan in op actuele onderwerpen op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven. Naast de aflevering over polarisatie staan er de komende tijd nog drie afleveringen op het programma: over duurzaam gedrag, (problemen bij) opvoeden en psychische labels. Decaan Kees Aarts: “Door het organiseren van de Publieksacademie hopen we grote vraagstukken waar iedereen mee te maken heeft te verhelderen en kunnen we laten zien waar onze onderzoekers aan werken."


Interactief

Iedereen die meer wil weten over het onderwerp van de avond is van harte welkom. Het beloven interactieve avonden te worden. Bezoekers die graag antwoord op een specifieke vraag willen, kunnen deze voorafgaand aan de lezing insturen. Uiteraard is er ook tijdens de lezing zelf ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.


Meer informatie

De avond over polarisatie is op dinsdag 10 mei om 19:30u in Forum Groningen. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan via rug.nl/gmw/publieksacademie ofdit formulier. Op deze pagina vindt u ook de link naar de live stream. Wie vragen heeft voor de sprekers kan ze vooraf sturen naar: publieksacademie-sw rug.nl.

Laatst gewijzigd:07 september 2022 13:49

Meer nieuws

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.