Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Sociologie

Publieksacademie Sociale Wetenschappen: Raakt Nederland steeds meer verdeeld?

21 april 2022
.

Corona, klimaat, zwarte piet, inkomensongelijkheid, Europa, migratie. De tegenstellingen in Nederland lijken steeds groter te worden. Maar is dat echt zo? En hoe ontstaat tweedeling eigenlijk? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de eerste editie van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen.

Ongenoegen en algoritmes

Tijdens de eerste aflevering van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen staat het thema polarisatie centraal. Psycholoog Tom Postmes vertelt over zijn onderzoek naar maatschappelijk ongenoegen, onrust en protest. Postmes is gespecialiseerd in groeps- en massagedrag en onderzoekt hoe vanuit het gedrag van individuen een collectief ontwikkelt. Daarnaast zal ook socioloog Andreas Flache aan het woord komen. Flache is gespecialiseerd in (digitale) sociale netwerken en sociale integratie. Zijn onderzoek gaat onder andere over de invloed van social media algoritmes op ons gedrag.


Grote vraagstukken

De Publieksacademie Sociale Wetenschappen is een nieuwe samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Dagblad van het Noorden. Onderzoekers en professionals gaan in op actuele onderwerpen op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven. Naast de aflevering over polarisatie staan er de komende tijd nog drie afleveringen op het programma: over duurzaam gedrag, (problemen bij) opvoeden en psychische labels. Decaan Kees Aarts: “Door het organiseren van de Publieksacademie hopen we grote vraagstukken waar iedereen mee te maken heeft te verhelderen en kunnen we laten zien waar onze onderzoekers aan werken."


Interactief

Iedereen die meer wil weten over het onderwerp van de avond is van harte welkom. Het beloven interactieve avonden te worden. Bezoekers die graag antwoord op een specifieke vraag willen, kunnen deze voorafgaand aan de lezing insturen. Uiteraard is er ook tijdens de lezing zelf ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.


Meer informatie

De avond over polarisatie is op dinsdag 10 mei om 19:30u in Forum Groningen. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan via rug.nl/gmw/publieksacademie ofdit formulier. Op deze pagina vindt u ook de link naar de live stream. Wie vragen heeft voor de sprekers kan ze vooraf sturen naar: publieksacademie-sw rug.nl.

Laatst gewijzigd:28 maart 2024 21:07

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...