Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Sociology

Publieksacademie Sociale Wetenschappen: Raakt Nederland steeds meer verdeeld?

21 april 2022
.

Corona, klimaat, zwarte piet, inkomensongelijkheid, Europa, migratie. De tegenstellingen in Nederland lijken steeds groter te worden. Maar is dat echt zo? En hoe ontstaat tweedeling eigenlijk? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de eerste editie van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen.

Ongenoegen en algoritmes

Tijdens de eerste aflevering van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen staat het thema polarisatie centraal. Psycholoog Tom Postmes vertelt over zijn onderzoek naar maatschappelijk ongenoegen, onrust en protest. Postmes is gespecialiseerd in groeps- en massagedrag en onderzoekt hoe vanuit het gedrag van individuen een collectief ontwikkelt. Daarnaast zal ook socioloog Andreas Flache aan het woord komen. Flache is gespecialiseerd in (digitale) sociale netwerken en sociale integratie. Zijn onderzoek gaat onder andere over de invloed van social media algoritmes op ons gedrag.


Grote vraagstukken

De Publieksacademie Sociale Wetenschappen is een nieuwe samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Dagblad van het Noorden. Onderzoekers en professionals gaan in op actuele onderwerpen op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven. Naast de aflevering over polarisatie staan er de komende tijd nog drie afleveringen op het programma: over duurzaam gedrag, (problemen bij) opvoeden en psychische labels. Decaan Kees Aarts: “Door het organiseren van de Publieksacademie hopen we grote vraagstukken waar iedereen mee te maken heeft te verhelderen en kunnen we laten zien waar onze onderzoekers aan werken."


Interactief

Iedereen die meer wil weten over het onderwerp van de avond is van harte welkom. Het beloven interactieve avonden te worden. Bezoekers die graag antwoord op een specifieke vraag willen, kunnen deze voorafgaand aan de lezing insturen. Uiteraard is er ook tijdens de lezing zelf ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen.


Meer informatie

De avond over polarisatie is op dinsdag 10 mei om 19:30u in Forum Groningen. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan via rug.nl/gmw/publieksacademie ofdit formulier. Op deze pagina vindt u ook de link naar de live stream. Wie vragen heeft voor de sprekers kan ze vooraf sturen naar: publieksacademie-sw rug.nl.

Laatst gewijzigd:07 september 2022 13:49

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.