Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologie

Opgroeien zonder vader beïnvloedt reproductief gedrag en partnerstrategieën van meisjes op Curaçao

13 november 2015

Meisjes op Curaçao die zonder vader opgroeien vertonen over het algemeen meer competitief gedrag jegens andere meisjes en gebruiken meer non- verbale verleidingsstrategieën om jongens te lokken, zoals flirten, het gebruik van haar-accessoires, het gebruik van make-up en van opvallende nepnagels. Ook vertonen ze actief en beweeglijk gedrag in de buurt van jongens. Dit concludeert Odette Girigori in haar proefschrift. Haar bevindingen benadrukken de rol van een vader voor het reproductief gedrag en partnergedrag van hun dochters.

Girigori bestudeerde de gevolgen van het opgroeien zonder vader voor het reproductief gedrag en de partnerstrategieën van meisjes op Curaçao. Ze verrichtte drie kwantitatieve onderzoeken en twee observatieonderzoeken onder meer dan achthonderd meisjes, die ze in drie groepen verdeelde: vroege vader afwezigheid (tussen 0-5 jaar), late vader afwezigheid (tussen 6-13 jaar) en vader aanwezigheid (opgegroeid met een vader).

De resultaten laten zien dat de meeste eerder gedocumenteerde gevolgen van het opgroeien zonder vader in de westerse samenleving ook van toepassing zijn op Curaçao, zoals de eerste seksuele gemeenschap op vroege leeftijd en een zwakkere wens om te trouwen. Girigori heeft echter bestaand onderzoek uitgebreid door aan te tonen dat meisjes die zonder vader opgroeien, over het algemeen meer competitief gedrag vertonen jegens andere meisjes, en meer non- verbale verleidingsstrategieën gebruiken om mannen te lokken, zoals direct flirten, het gebruik van haar-accessoires, het gebruik van make-up en van opvallende nepnagels, en het tonen van actief en beweeglijk gedrag in de buurt van jongens.

Verder toont Girigori aan dat meisjes die voor hun vijfde levensjaar zonder vader zijn opgegroeid, significant meer angstige jaloezie rapporteren dan meisjes die met een vader zijn opgegroeid. Daarentegen rapporteren meisjes die tussen zes en dertien jaar zonder vader zijn opgegroeid meer bezitterige jaloezie dan meisjes die met een vader zijn opgegroeid. Tevens vinden ze een partner met eigenschappen die wijzen op een slechte genetische kwaliteit (onaantrekkelijk, weinig humor, onsmakelijke geur) minder acceptabel dan meisjes die met vader zijn opgegroeid of van wie de vader voor hun vijfde jaar afwezig was. Concluderend benadrukken deze bevindingen de rol van een vader voor het reproductief gedrag en partnergedrag van hun dochters.

Odette Girigori verrichtte haar onderzoek als research scientist aan de University of Curacao, dr. Moises da Costa Gomez.

Laatst gewijzigd:13 november 2015 10:05
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 maart 2019

  Terugvalpreventie voor depressie

  Omdat de terugvalpercentages na herstel van een depressie hoog zijn, deed Nicola Klein promotieonderzoek naar hiaten in de kennis over terugvalpreventie bij depressie. Ze heeft zowel de klinische effectiviteit als de kosteneffectiviteit van verschillende...

 • 13 maart 2019

  Werkverstoringen schaden het welzijn van de werknemer

  Werkverstoringen zijn typische stressveroorzakers in de hedendaagse organisaties. Ze komen in diverse vormen zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega's die advies vragen of langskomen voor een praatje. Uit een recent...

 • 13 maart 2019

  Groningers vertalen unieke IDS-2 intelligentietest naar Nederlands situatie

  De IDS-2 is wereldwijd de eerste test die de belangrijkste ontwikkelingsgebieden van kinderen en jongeren tussen de 5 en 20 jaar met één instrument in kaart brengt. Van de van oorsprong Zwitserse test is sinds begin december 2018 ook een Nederlandse...