Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Psychology

Maatschappelijk herstel mensen met ernstige psychische aandoeningen vraagt brede aanpak

15 december 2017
Stynke Castelein

Er valt nog veel winst te behalen bij het maatschappelijk herstel van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Dat zei prof.dr. Stynke Castelein in haar oratie als bijzonder hoogleraar ‘Herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen’ aan de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Groot maatschappelijk probleem

Het lukt 86% van de meer dan 1000 onderzochte personen met een psychotische aandoening niet om maatschappelijk te herstellen. Zij houden problemen op het gebied van wonen en zelfzorg, werken, opleiding of zinvolle dagbesteding en sociale contacten. Stynke Castelein: “Er speelt een groot maatschappelijk probleem. We staan met zijn allen voor één grote uitdaging. Namelijk hoe we vooral het maatschappelijk herstel kunnen bevorderen van mensen met een ernstige psychische aandoening.”

Ernstige psychische aandoeningen

Naar schatting telde Nederland in 2013 zo’n 281.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. De grote meerderheid heeft een psychotische stoornis (ongeveer 60%), 10% heeft primair een verslavingsprobleem en 30% heeft diverse diagnoses als ernstige depressie, angststoornis, persoonlijkheidsstoornis dan wel autisme. Vaak hebben mensen ook meerdere diagnoses.

Brede aanpak herstel nodig

De uitkomsten bij twee andere vormen van herstel die worden onderscheiden zijn gunstiger waar het gaat om mensen met een psychotische aandoening. Bij het zogenaamde symptomatische herstel, vermindering van de psychische klachten, herstelt de helft van de personen. Daarnaast is er het persoonlijk herstel, dat gaat om het hervinden van de psychische balans na ontwrichting. Hier herstelt 80%. Om herstel te bevorderen, is een brede herstelbenadering nodig, aldus prof.dr. Stynke Castelein. Oftewel: er moet aandacht zijn voor symptomatisch, maatschappelijk én persoonlijk herstel. Want alleen als je al die terreinen tegelijk aanpakt, kun je écht verschil maken in het leven van mensen met ernstige psychische aandoeningen.

Meer informatie
Artikel Trouw: "Mensen met een stoornis komen na herstel moeilijk mee"

Laatst gewijzigd:03 januari 2018 10:37

Meer nieuws

 • 20 september 2021

  Ruud den Hartigh: 'Topsport is een soort arena van stress'

  Zware trainingen, tegenslagen en prestatiedruk. Topsporters krijgen te maken met allerlei stressoren, zowel fysiek als mentaal.

 • 16 september 2021

  Leerkrachten pesten ook: LHBT-jongeren op school

  Onderzoekers Tessa Kaufman (Universiteit Utrecht) en Laura Baams (Rijksuniversiteit Groningen) hebben voor het eerst met landelijk representatieve gegevens aangetoond wat schoolervaringen zijn van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender...

 • 16 september 2021

  In het verkeer zien we meer dan we denken

  Zie je het wel, wanneer de snelheidslimiet op een matrixbord verandert? Zijn we ons bewust van de route-adviezen die we opvolgen? En hoe kan het dat we zonder er bewust van te zijn een obstakel (kunnen) ontwijken? Ilse Harms heeft met haar...