Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Psychologie Onderzoeksgroepen Klin. Psych. & Exp. Psychopathologie

Doelen

De focus van de onderzoeksgroep Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie ligt op het verklaren van hoofdkenmerken die veel psychische stoornissen gemeen hebben, het vertalen van onze bevindingen naar klinische toepassingen en het toetsen van de effectiviteit van psychologische interventies in de praktijk. We volgen daarom een transdiagnostische aanpak waarbij de huidige focus ligt op cognitief-gedragsmatige processen en interpersoonlijk functioneren.

Een belangrijk doel van ons onderzoek is het verklaren van de oorsprong, persistentie, en terugkerende aard van symptomen van psychopathologie; het identificeren van risicofactoren voor het ontwikkelen van deze symptomen; en het ontwerpen en testen van interventies die kunnen helpen om het optreden van deze symptomen bij aandoeningen te verminderen of te voorkómen.

Om dit doel te bereiken:

• doen we zowel experimenteel labonderzoek als meer naturalistische studies met behulp van ‘ecological momentary assessment’ (EMA);

• nemen we deel aan unieke grootschalige longitudinale studies, waaronder de Nederlandse studie over depressie en angst NESDA en TRAILS, de cohortstudie over de ontwikkeling van kinderen;

• dragen we bij aan het ontwikkelen van een nieuwe benadering van psychische aandoeningen als onderdeel van het consortium New Science of Mental Disorders NSMD.

• zijn we betrokken bij veel klinische studies, waaronder grote gerandomiseerde gecontroleerde effectstudies en single case experimental designs. Deze studies worden vormgegeven binnen structurele samenwerking met GGZ- instellingen, zoals GGZ-Drenthe, Lentis en het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie van Accare (bijvoorbeeld de afdelingen angst- en dwangstoornissen en eetstoornissen).

Ter versterking van de koppeling tussen fundamenteel onderzoek en de klinische praktijk combineert een deel van onze staf hun universitaire aanstelling met een functie in een GGZ-instelling; daarnaast volgt een deel van onze promovendi een scientist-practitioner-traject met een combinatie van onderzoek, patiëntenzorg, en klinische training, die gezamenlijk worden gefinancierd door GGZ-instellingen en onderzoeksfondsen.

Daarnaast hebben groepsleden prominente posities in diverse beroepsorganisaties, zoals de Nederlandse Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt); nemen ze deel aan meerdere nationale multidisciplinaire richtlijncommissies (angststoornissen en obsessief-compulsieve stoornis, somatoforme stoornissen, dissociatieve stoornissen, trauma- en stressor-gerelateerde stoornissen en rouw) en zijn ze betrokken bij de post-Master Opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog (GZ-opleiding / KP-opleiding).

Stafleden en promovendi maken deel uit van de Nederlands-Vlaamse onderzoeksnetwerk Experimentele psychopathologie (EPP).

Laatst gewijzigd:13 februari 2024 09:36
View this page in: English