Skip to ContentSkip to Navigation

Lisa Kiltz ontwikkelt bordspel om studentenwelzijn te verbeteren

19 juni 2024
Het bodspel ontwikkeld door Lisa Kiltz

PhD-student Lisa Kiltz onderzoekt het welzijn van studenten en ontwikkelde op basis van haar bevindingen een bordspel voor studenten en docenten. Op 20 juni verdedigt ze haar proefschrift in het Academiegebouw.

Het welzijn van studenten staat onder druk. Volgens het Trimbos Instituut kampte in 2023 maar liefst 44% van de studenten met angst- en depressieklachten, en ervoer zo'n 56% (heel) veel stress. Lisa Kiltz, PhD student bij de lerarenopleiding, ziet een vergelijkbaar beeld in haar onderzoek. “In onze steekproef scoort 70% dusdanig laag dat je volgens de WHO definitie zou moeten screenen op depressie. Al voor Covid ging het slecht met studenten en de pandemie heeft dat alleen maar verergerd. En dat geldt voor studenten nog meer dan voor niet-studenten.”

Positieve kant

In haar proefschrift onderzoek Kiltz welke mogelijkheden onderwijsinstellingen hebben om het studentenwelzijn te verbeteren. Ze deed hiervoor onder andere interviews met studenten, docenten en ondersteunend personeel zoals studieadviseurs en psychologen. “Welzijn is een breed begrip. In de meeste onderzoeken ligt de focus op de negatieve kant: het wordt dan gezien als de afwezigheid van zaken als depressie. In mijn onderzoek kijk ik naar meerdere facetten van welzijn en ook juist naar positieve uitkomsten, zoals positieve emoties en veerkracht.”

Ivoren toren

Op 20 juni 2024 verdedigt Kiltz haar proefschrift. Ze vindt het belangrijk dat de bevindingen van haar promotieonderzoek niet alleen worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, maar ook met een breed publiek worden gedeeld. “Vaak zitten wij onderzoekers toch wel een beetje in die beruchte ivoren toren. We gebruiken complexe academische taal en onze publicaties staan vaak achter een paywall. En dat terwijl psychologisch onderzoek zo belangrijk is voor de maatschappij.”

Creatief

Om haar proefschrift toegankelijker te maken, gebruikt Kiltz veel cartoons die ze zelf tekent. Ieder hoofdstuk van haar proefschrift vat ze met tekeningen samen. “Ik teken al sinds mijn jonge jaren, vooral manga en anime. Tijdens covid ben ik begonnen met digitaal tekenen. Toen maakte ik bijvoorbeeld stripjes waarin ik uitleg wat nou het verschil tussen een psycholoog, psychotherapeut en psychiater is. Die plaatste ik op Instagram”

Bordspel

Daarnaast ontwikkelde Kiltz een bordspel waarmee studenten en docenten worden aangemoedigd tot reflectie en dialoog. Het spel is gratis te downloaden en ook geprint op een uitklapbare flap in haar proefschrift. Wie het proefschrift bezit, heeft dus ook meteen het spel. “Het is kwantitatief moeilijk aan te tonen of het spel - dat overigens nog geen naam heeft - ook echt ‘werkt’, maar op basis van mijn onderzoek zie ik dat het zeker potentie heeft. Het geeft een taal aan wat welzijn voor studenten en docenten is, bevordert het gesprek en zorgt voor meer verbondenheid.”


Meer informatie

Promotie:

L. Kiltz, MSc

Wanneer:

20 juni 2024

Aanvang:

9:00

Promotor:

prof. dr. E.P.W.A. Jansen

Copromotors:

dr. M. (Marjon) Fokkens-Bruinsma

Waar:

Academiegebouw RUG

Faculteit:

Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 09:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 maart 2025

    RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst

    De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...

  • 05 maart 2025

    Vrouwen in de wetenschap

    De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...