De historische wortels van ons onderwijssysteem

Hoe kunnen we de geschiedenis gebruiken om hedendaagse onderwijsvraagstukken beter te begrijpen? Deze vraag staat centraal in het onderzoek van onderwijswetenschapper Hilda Amsing. Op 13 september 2024 houdt ze haar oratie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hilda Amsing verbindt binnen haar leerstoel ‘Geschiedenis van het Nederlandse onderwijs’ de onderwijsgeschiedenis aan actuele vraagstukken. “Na mijn studie onderwijswetenschappen kwam ik min of meer toevallig in het vakgebied van de historische pedagogiek terecht. Al snel kreeg ik in de gaten hoe waardevol kennis van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis is voor een goed begrip van het hedendaagse onderwijs.”
Referentiekader
Volgens Amsing levert kennis van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis een belangrijk referentiekader om hedendaagse onderwijskundige vraagstukken beter te begrijpen. “Wanneer je iets historisch beschouwt, krijg je beter inzicht in hoe beleid, praktijk en discussies geworteld zijn in de maatschappelijke context en hoe het heden verband houdt met het verleden. Zonder kennis van die geschiedenis is een goed begrip van het heden eigenlijk niet mogelijk.”
Middenscholen
In haar oratie getiteld “Middenschool strijdtoneel: Politieke besluitvorming rond geïntegreerd voortgezet onderwijs, 1973-1977” gaat Amsing in op het actuele vraagstuk van kansenongelijkheid in het onderwijs en bespreekt ze een oplossing die in het verleden is voorgesteld: de middenschool. Daarbij richt ze zich op het politieke besluitvormingsproces en vraagt ze zich af waarom het niets geworden is met de middenschool.
Aletta Jacobs stimuleringsfonds
Amsings leerstoel is mogelijk gemaakt door het Aletta Jacobs stimuleringsfonds. Dit fonds heeft tot doel om gendergelijkheid op hoogleraar niveau aan de RUG te vergroten.
Wanneer: |
vr 13-09-2024 14:15 - 15:00 |
Waar: |
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen |
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2024 14:19 |
Meer nieuws
-
30 juni 2025
Wetenschap Werkt | RuimBaan voor statushouders
Statushouders hebben vaak genoeg kennis en kunde maar niet de geschikte diploma’s of praktische handvatten om in Nederland aan een geschikte vaste baan te komen. Bovendien spelen culturele verschillen en verwachtingen een grote rol bij zowel...
-
17 juni 2025
Het brein als blokkentoren
Al decennialang probeert Monicque Lorist, hoogleraar cognitieve neuropsychologie, te ontrafelen hoe het menselijk brein werkt. Wat beïnvloedt ons denken? Wat gebeurt er als we moe zijn, of ouder worden? “Er is nog zo veel wat we niet weten. Vragen...
-
16 juni 2025
Wetenschap Werkt | Druk & Dwars
Nogal wat kinderen vertonen energiek en eigenzinnig gedrag dat niet past bij de eisen van onze samenleving. Ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers willen daarom graag handvatten om ermee om te gaan, zonder gelijk het hulpverleningscircuit...