Onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor religie binnen pleeggezinnen

Er is te weinig aandacht voor de rol van religie binnen pleeggezinnen, dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. In de Week van de Pleegzorg presenteren ze de resultaten van hun onderzoek en pleiten ze samen met Jeugdzorg Nederland voor meer aandacht voor wat pleegkinderen nodig hebben om hun eigen religieuze identiteit te vormen.
Pleegkinderen krijgen in hun pleeggezin regelmatig te maken met een andere religie of levensbeschouwing dan het gezin waar ze uit komen. Zo komt het in Nederland vaak voor dat kinderen met een moslimachtergrond in een christelijk pleeggezin worden geplaatst. Brenda Bartelink en Diana van Bergen van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten wat voor impact dit heeft op de pleegkinderen.
Onderzoek
Uit het onderzoek, waarin 30 pleegouders en pleegkinderen werden geïnterviewd, blijkt dat pleegkinderen vooral vertrouwd worden gemaakt met de religieuze gewoonten en gebruiken in het pleeggezin. Voor de gebruiken die ze van huis uit hebben meegekregen, is minder ruimte en vaak kunnen de eigen ouders niet bijdragen aan hun religieuze opvoeding.
Intern conflict
Dat is volgens onderzoeker Brenda Bartelink reden tot zorg “Het is belangrijk dat pleegkinderen ook de religie van hun ouders leren kennen. Wanneer pleegkinderen bijvoorbeeld hun moslimidentiteit niet kunnen verkennen en alleen het christelijk geloof meekrijgen, dan kan dit verwarring en interne conflicten veroorzaken. Dit geeft stress en is een belasting voor de mentale gezondheid van pleegkinderen. Ook kan het tot spanningen of zelfs conflict met hun ouders leiden.”
Spel
De onderzoekers roepen daarom samen met Jeugdzorg Nederland op tot meer aandacht voor beide religies in het leven van pleegkinderen. Daarbij moet de religieuze behoefte van pleegkinderen centraal staan, vinden zij. Om professionals in de jeugdzorg hierbij te helpen, stelden ze op basis van hun onderzoek een handreiking op. Ook ontwikkelden ze een educatief spel wat professionals helpt om op speelse wijze het gesprek over religie en identiteit aan te gaan met pleegkinderen, ouders en pleegouders.
- Contact: Dr. B.E. Bartelink, b.e.bartelink rug.nl
- Meer info over het project: https://www.rug.nl/gmw/pedagogical-and-educational-sciences/research/pleegzorg-en-religie/
Laatst gewijzigd: | 31 oktober 2022 14:53 |
Meer nieuws
-
17 juni 2025
Het brein als blokkentoren
Al decennialang probeert Monicque Lorist, hoogleraar cognitieve neuropsychologie, te ontrafelen hoe het menselijk brein werkt. Wat beïnvloedt ons denken? Wat gebeurt er als we moe zijn, of ouder worden? “Er is nog zo veel wat we niet weten. Vragen...
-
16 juni 2025
Wetenschap Werkt | Druk & Dwars
Nogal wat kinderen vertonen energiek en eigenzinnig gedrag dat niet past bij de eisen van onze samenleving. Ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers willen daarom graag handvatten om ermee om te gaan, zonder gelijk het hulpverleningscircuit...
-
11 juni 2025
Liekuut | Topsport is een verbinder én een waardevolle proeftuin
Is topsport alleen leuk voor de mensen die het doen? Er gaat geld en aandacht naartoe, er zijn speciale regelingen voor studenten die topsport doen, kranten staan bol van het sportnieuws, maar wat levert het ons, als maatschappij, op?