Skip to ContentSkip to Navigation

Aio

Buitenlandverblijf voor Aio's verloopt via de Graduate School. De mogelijkheden zijn beperkt, maar het is niet onmogelijk! Goed overleg in verband met de voortgang van de promotie en de doelstelling van het buitenlandverblijf is noodzakelijk. Neem dus tijdig contact op met je begeleider en de Graduate School om alles vast te leggen.

Er bestaan mogelijkheden voor een tijdelijk buitenlandverblijf via particuliere fondsen, zoals Fulbright (VS). Ook kan er via algemene, landelijke en internationale databases gezocht worden naar beursmogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Deze kun je o.a. vinden op www.beursopener.nl of www.scholarshipportal.eu. Let er wel op dat je hier tijdig mee begint! Sommige beurzen hebben een deadline en andere kun je maar éénmaal voor (buitenlandse) studie/onderzoeksdoeleinden toegekend krijgen.

Let op! Kijk in de beursopener op "talen en filologie, kunst en geesteswetenschappen" en op "gedrag en maatschappij: sociale wetenschappen". In beide sectoren komen beurzen voor die mogelijk aansluiten bij de vakgebieden van de faculteit der Letteren.

Erasmus+ uitwisseling en EMA2

Erasmus+ biedt aan AIO's de mogelijkheid om op Erasmus+ studentuitwisseling te gaan. AIO's worden binnen het Erasmus+ programma als student gezien. De universiteiten waarmee de faculteiten der Letteren uitwisselingsmogelijkheden voor AIO's heeft, staan in dit overzicht.

De procedure en mogelijkheden om als PhD-student op uitwisseling te gaan, zijn hetzelfde als voor studenten, d.w.z. minimaal  3 maanden studieverblijf, maximaal 12 maanden. Ook de bijbehorende beurs is gelijk voor BA/MA/PhD studenten.

Bekijk voor meer informatie de procedures voor studenten. De deadline voor aanmelding is jaarlijks 1 februari voor vertrek in daaropvolgend studiejaar.

Ook bestaan er mogelijkheden via Erasmus+ uitwisseling en EMA2 die voor Aio's interessant kunnen zijn. Veelal betreft het tijdelijk verblijf van minimaal 6 maanden tot maximaal 24 maanden waarbij een maandelijkse toelage (€1500) + reiskosten, verzekering en visum toegekend kunnen worden.

Nederlandse instituten in het buitenland

Op verscheidene plekken in de wereld zijn Nederlandse Instituten gevestigd. Deze instituten zijn opgericht door Nederlandse universiteiten om onderzoek en samenwerking in de betreffende regio te vergemakkelijken.  

De meeste instituten hebben een verblijfsmogelijkheid in hun studie/onderzoeksprogramma's waaraan Nederlandse Aio's via gereduceerd tarief of na beurstoekenning kunnen deelnemen. Er zijn 8 Nederlandse instituten in het buitenland gevestigd. Deze Nederlandse instituten zijn gevestigd in: Ankara, Athene, Caïro, Florence, Istanbul, Rabat, Rome en Sint Petersburg.

Facultaire subsidieadviseur

Verdere informatie over (buitenlandse) onderzoeksfinanciering is te vinden via de pagina van de facultaire subsidieadviseur, met wie je ook persoonlijk een afspraak kunt maken om de mogelijkheden door te spreken.

Laatst gewijzigd:05 december 2023 15:01
View this page in: English