Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Expertisecentrum GMCP Onderwijs en Onderzoek

Projecten en Tools

voor het toepassen van werkzame elementen in de hulp aan gezinnen met zware opvoedproblemen en multiproblematiek

Waardevolle kennis

Van 2016 tot 2020 heeft het consortium Zware Opvoedproblemen en Gezinnen met Meervoudige en Complexe Problemen (ZOP&GMCP) onderzoek gedaan naar werkzame elementen in de hulp aan deze gezinnen. Dit onderzoek leverde waardevolle kennis op. Echter, professionals worstelden met de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk.

Praktische handvaten en tools

In een recent afgerond ZonMw VIMP-project is de opgedane kennis m.b.t. de elementen ‘samenwerken met het sociaal netwerk van gezinnen’ en ‘samenwerken met jeugdigen’ samen met ervaringsdeskundige jongeren, ouders en professionals vertaald naar praktische handvaten en tools voor professionals. 

Ontwikkelde eindproducten en tools

Het project heeft de volgende producten en tools opgeleverd:

Workshops Praatplaat
  • Een praatplaat met concrete handvatten en praktische tips voor professionals om gelijkwaardige samenwerking met het gezin en de mensen om hun heen vorm te geven.

Factsheets Kennisclips
Reflectiekaarten

Reflectiekaarten waarmee professionals kunnen reflecteren op de werkzame elementen in de hulp aan ZOP&GMCP. Bij interesse voor deze reflectiekaarten kan contact worden opgenomen met Loraine Visscher (l.visscher rug.nl).

Geleerde lessen

We kijken terug op een waardevol en leerzaam project met een aantal mooie eindproducten en tools als resultaat. Mede op basis van onze ervaringen in dit project delen we graag een aantal geleerde lessen:

Partners

Dit project was een samenwerking tussen het Expertisecentrum voor GMCP, de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, Windesheim lectoraat Jeugd, C4Youth, Stjoer, Jimmy’s Leeuwarden, Community Support, Zorgbelang Groningen, ervaringsdeskundige jongeren, ouders en professionals.  

Vragen of meer weten?

Heb je vragen of wil je meer weten over dit project en/of de ontwikkelde producten en tools? Neem dan contact op met Loraine Visscher, via l.visscher rug.nl

Laatst gewijzigd:28 maart 2024 20:40
View this page in: English