Skip to ContentSkip to Navigation

Webinar ‘De meerwaarde van trauma-informed care als organisatiebreed raamwerk

Wanneer:do 02-11-2023 16:00 - 17:00
Waar:Online
Wat houdt trauma-informed care als organisatiebreed raamwerk in? Wat kan organisatiebrede implementatie brengen? Wat is hierbij de rol van persoonlijk leiderschap, systemisch denken, de kracht van taal en reflectie? Hoe kun jij bijdragen aan een ontwikkelingsgerichte en herstelbevorderende (organisatie)cultuur?

Hierover gaat het nieuwe gratis online webinar met Anita van de Ven, supervisor en organisatiebegeleider LVSC en Jessica Vervoort-Schel, orthopedagoog-generalist NVO /programmaleider Inhoud & Onderzoek / PhD kandidaat UvA, beiden werkzaam bij Koraal.

Ingrijpende jeugdervaringen en een gebrek aan beschermende en compenserende ervaringen zijn wereldwijd belangrijke oorzaken van psychische- en lichamelijke gezondheidsproblemen en uiteenlopende ontwikkelings- en gedragsproblemen. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de effecten van toxische stress, niet herkende en onbehandelde traumasymptomen en te weinig in- en externe bronnen van (veer)kracht, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de resultaten van de behandeling of het onderwijs, de motivatie, de samenwerkingsrelatie en de duur van het behandeltraject.

Ontwikkeling en herstel vinden niet alleen plaats tijdens therapie, maar bovenal in de leefomgeving van mensen. Een omgeving waar je je veilig en verbonden voelt en vele ervaringen van co-regulatie opdoet, biedt een stevige basis voor ontwikkeling, herstel en veerkrachtig functioneren. Middels de implementatie van het organisatiebrede trauma-informed care (TIC) kan worden geïnvesteerd in een ondersteunend klimaat voor álle betrokkenen. TIC is een interventie op systeemniveau - een systeemontwikkelingsmodel, dat houvast biedt in het behandelkader en bijdraagt aan de doorontwikkeling van de herstelbevorderende cultuur binnen een organisatie.

In dit webinar lichten Anita van de Ven en Jessica Vervoort-Schel toe wat TIC als organisatiebreed raamwerk inhoudt, wat implementatie kan opleveren voor álle betrokkenen (jeugdigen, gezinnen, hulpverleners, ondersteunende diensten, managers en directie) en hoe jij daaraan bij kan dragen vanuit jouw rol.

  1. In het 1e deel van het webinar ligt de focus op het organisatiebrede raamwerk en de mogelijke opbrengsten van implementatie voor de hulpvrager, de hulpverlener en de systemen waaraan zij verbonden zijn.
  2. In het 2e deel wordt ingegaan op de rol van persoonlijk leiderschap, systemisch denken, de kracht van taal en reflectie.
  3. Het 3e deel richt zich vooral op de implicaties voor jou in jouw dagelijkse praktijk. Hoe kun jij bijdragen aan een ontwikkelingsgerichte en herstelbevorderende (organisatie)cultuur?

In dit deel is er ook ruimte voor vragen en discussie.

Ben je er ook bij?

Om je aan te melden, ga naar de website van de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland, vul je gegevens in en we zorgen dat je enkele dagen van te voren een MS Teams link ontvangt.

We hopen je tijdens dit webinar op 2 november as. van 16:00 – 17:00 uur te ontmoeten.

Graag tot dan!

Deel dit Facebook LinkedIn