Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Nieuwsarchief

NWO-subsidie voor Todd Weir

15 mei 2023
Todd Weir
Todd Weir

Het bestuur van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen heeft aan 60 onderzoekers in totaal ruim 23 miljoen euro toegekend uit de SGW Open Competitie – M ronde 2022. Deze financiering geeft hen de kans onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. Onder deze onderzoekers is ook prof. Todd Weir, hoogleraar aan onze faculteit. Hij krijgt €400.000.

Over het onderzoek Culture Wars and Modern Worldviews: A Transnational Conceptual History

Hoe hebben de termen “wereldbeschouwing” en “levensbeschouwing” zich tot sleutelbegrippen ontwikkeld in wetenschap, beleid en het publieke debat van 21ste eeuws Duitsland, de  Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland en Latijns Amerika? Met als vertrekpunt het Duitsland van de 19e eeuw, plaatst dit project de begrippen in de context van “cultuuroorlogen”. We bekijken hoe deze noties van wereld- en levensbeschouwing ontstonden in moderne
sociale bewegingen, leidden tot nieuwe wetenschappelijke theorieën, en hoe ze bepalend zijn voor de hervorming van godsdienstonderwijs. Dit biedt ons een krachtig instrument om het spanningsveld tussen het religieuze en het seculiere te begrijpen.

Laatst gewijzigd:27 juli 2023 08:21
View this page in: English

Meer nieuws