Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Mladen Popović nieuwe decaan Faculteit GGW

“Van zo’n prachtige faculteit decaan te mogen zijn is een grote eer”
04 september 2017

Prof. dr. Mladen Popović is door het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen per 1 september 2017 voor een periode van vier jaar benoemd tot decaan van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap.

Prof.dr. Mladen Popović. Foto: Olivier Middendorp.
Prof.dr. Mladen Popović. Foto: Olivier Middendorp.

Opening Academisch Jaar

Zijn eerste officiële optreden als decaan zal plaatshebben bij de opening van het Academisch Jaar van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap in de Doopsgezinde Kerk te Groningen op woensdag 6 september. Tijdens deze gezamenlijke opening van het academisch jaar van de Faculteit GGW en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) zal ook prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Heilige Stoel (Vaticaan) als speciale gast een lezing geven.

Expertise

Prof. dr. Mladen Popović is hoogleraar Oude Testament en Vroeg Jodendom, met bijzondere aandacht voor Qumran en de Dode Zeerollen. Daarnaast is hij directeur van het Qumran Instituut van de RUG, dat in Nederland maar ook internationaal een leidende rol heeft in de bestudering van de Dode Zeerollen. Popović studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Katholieke Universiteit Leuven en Yale University. Hij deed archeologisch onderzoek in Megiddo en Jeruzalem. Popović is dé Dode Zeerollen-expert van Nederland en was gastcurator van de tentoonstelling over de Dode Zeerollen in het Drents Museum (2013/2014).

Baanbrekend onderzoek

In 2008 ontving Mladen Popović de Keetje Hodshon Prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, voor zijn met cum laude bekroonde dissertatie Reading the Human Body: Physiognomics and Astrology in the Dead Sea Scrolls and Hellenistic-Early Roman Period Judaism.Eind 2009 kende NWO hem een Veni-subsidie toe, bestemd voor jonge, pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek. Eind 2014 kreeg Popović een ERC (European Research Council) Starting Grant van €1,5 miljoen van de Europese Commissie om zijn baanbrekende onderzoek naar de Dode Zeerollen verder te ontwikkelen. Door middel van nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie en koolstofdatering in combinatie met paleografie (handschriftkunde) wil Popović achterhalen wie de auteurs waren van deze geschriften. In 2016 ontving hij samen met prof. dr. Eibert Tigchelaar (KU Leuven) een grote subsidie (€0,5 miljoen) van NWO/FWO voor een complementair project van het ERC onderzoeksproject.

Decaan

In zijn nieuwe functie als decaan krijgt Mladen Popović er nog meer taken bij. Hoe gaat Popović zijn overige en nieuwe taken combineren? 'Ik zal de helft van mijn tijd aan het decanaat gaan besteden en de andere helft aan het ERC onderzoek. Vanwege de al aangegane contractuele verplichting met de ERC zal het helaas niet mogelijk zijn onderwijs te geven.' Dit betreurt hij, maar enthousiasme overheerst bij de nieuwe decaan: 'We hebben een prachtige faculteit, met geweldige docenten/onderzoekers en studenten. Het thema religie en cultuur is niet alleen interessant maar ook zeer belangrijk in een wereld waarin religie ‘terug van nooit weggeweest’ is; denk aan migratie en globalisering. Van zo’n faculteit decaan te mogen zijn is een grote eer. Ik heb er dan ook héél veel zin in.'

Laatst gewijzigd:08 september 2017 10:00
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...