Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Religie in het moderne China en Taiwan

Conferentie “Framing the Study of Religion in Modern China and Taiwan: Methods, Concepts and New Research Paths”, 9-12 december 2015
19 november 2015
Religie in het moderne China en Taiwan

De afgelopen twee decennia was er een snelle toename te zien in het aantal publicaties over uiteenlopende aspecten van religie in het moderne China en Taiwan. Parallel hieraan werden conferenties georganiseerd, onderzoekscentra opgericht en teamprojecten opgezet. Deze stroom van nieuw onderzoek is een reflectie van het feit dat het onderwerp ‘religie in het moderne China’ een nieuw en uitdagend onderzoeksveld is geworden, in zowel de Aziatische als westerse academische wereld.

Kernvragen

Tot nu toe richtten de publicaties zich vooral op specifieke historische gebeurtenissen, prominente figuren en lokale religiositeit, alsook op de rituelen en materieel-culturele aspecten van moderne Chinese en Taiwanese religieuze tradities. Binnen dit opkomende onderzoeksterrein is echter een debat gaande welke methoden en theorieën geschikt zijn om toe te passen in dit nieuwe veld. Tijdens deze 3-daagse conferentie, die van 9 tot 12 december aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt gehouden, zal aan de hand van conceptuele en methodologische kwesties in kaart worden gebracht welke concepten en methoden effectief zijn voor de bestudering van religie in het moderne China en Taiwan.

Kernvragen die door de sprekers beantwoord zullen worden zijn:

 • Wat is de status van het onderzoeksveld ‘religie in het moderne China en Taiwan’?
 • Welke methodologische en kritische theorieën worden er gebruikt, hoe kunnen we deze verbeteren of misschien zelfs vervangen door beter passende concepten?
 • Hoe kunnen we de discussie over de studie van religie in het moderne China en Taiwan plaatsen in het wereldwijde academische discours over religie?

Organisatie en sponsors

De conferentie wordt georganiseerd door dr. Stefania Travagnin, directeur van het Centre for the Study of Religion and Culture in Asia (CSRCA) van de RUG. De conferentie is verbonden aan het onderzoeksproject ‘Concepts and Methods for the Study of Religion in Modern China’ dat geleid wordt door het CSRCA. Sponsors van het evenement zijn de CCKF (Chiang Ching-kuo Foundation for International Scholarly Exchange) en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

Sprekers                            

Hoofdspreker op de conferentie is professor Yang Fenggang, directeur van het Center on Religion and Chinese Society (CRCS) van Purdue University en auteur van vele publicaties over methodologische kwesties met betrekking tot het onderzoeksveld, religie in het moderne China. Samen met co-redacteur Graeme Lang stelde hij de bundel Social Scientific Studies of Religion in China: Methodology, Theories, and Findings (Brill, 2011) samen.

Andere sprekers, naast Yang Fenggang en Stefania Travagnin, zijn Christopher Daily, Vincent Goossaert, Rongdao Lai, Amy Holmes-Tagchungdarpa, Wai-yip Ho, Brian Nichols, Susan McCarthy, André Laliberté, Rebecca Nedostup, Yen-zen Tsai, Jason Clower, Paul Katz, May-fair Yang, Ester Bianchi, Gregory Adam Scott, Ya-pei Kuo, Erik Hammestrom, Elena Valussi, Weishan Huang, Adam Yuet Chau en James Miller.

Meer informatie

De conferentie is toegankelijk voor het publiek. Voor meer informatie over het programma, locatie en registratie en voor samenvattingen van papers, zie de speciale website van deze conferentie.

 • Wanneer: 9-12 december 2015
 • Waar: Zittingszaal, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Oude Boteringestraat 38
Laatst gewijzigd:19 november 2015 16:52

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...